Bekijk het origineel

Reformatie en afval op tegels in Dresden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Reformatie en afval op tegels in Dresden

3 minuten leestijd

In het blad 'Zendingsbode' van de Spaanse Evangelische Zending (SEZ) schrijft bestuurslid A. Stam uit Apeldoorn, redacteur van het RD, in het nummer van september/oktober een interessant artikeltje over een tegeltableau in het in de vroegere DDR gelegen Dresden, die stad die in de oorlog zwaar werd getroffen door het bombardement (vuurstorm) van de geallieerden.

De stad, inclusief de schitterende lutherse Lieve Vrouwekerk, werd (en wordt nog steeds) heropgebouwd en Dresden aan de Elbe heeft een opvallend en groot tegeltableau in het centrum, dat weergeeft hoe een protestantse vorst zijn geloof verloochende, zoals ooit de bekende hugenoot Hendrik van Navarre, toen hij als Henri IV koning van Frankrijk werd en 'Parijs wel een mis waard achtte'. Uit het artikel van Stam nemen wij een aantal passages over.

Vorstenparade
Het oude centrum van de Oost-Duitse stad Dresden is in de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd. Inmiddels is er veel gerestaureerd. Zelfs van de zwaar beschadigde Frauenkirche is na lange tijd het exterieur in oude luister hersteld. Men werkt nu verder aan de restauratie van het interieur en hoopt de kerk in 2006, als Dresden zijn 800^ verjaardag viert, weer in gebruik te kunnen nemen. Merkwaardig eigenlijk, dat de 'Fürstenzug' vrijwel ongeschonden het oorlogsgeweld doorstond. De Fürstenzug (is: parade der vorsten) in de Augustusstrasse, hartje Dresden, is een opvallend stukje vakmanschap. Over een lengte van 102 meter zijn op een gigantisch tegeltableau alle vorsten van de Duitse deelstaat Saksen afgebeeld. Het tableau verrast door de vele details.

Lutherroos
Een van die verrassingen is, dat je er de Reformatie op terugvindt. Het was keurvorst Johannes de Standvastige (regeringsperiode 1522 - 1532) die in Saksen de lutherse Reformatie invoerde. Zijn lijfspreuk was 'Laus Tibi Deo' (U, o God, zij lof). Johannes de Standvastige is duidelijk zichtbaar afgebeeld. Hetzelfde geldt voor zijn opvolger, Johannes Frederik de Grootmoedige (regeringsperiode 1532 -1547), die in zijn voetsporen trad.
(...) In vol ornaat vinden we enkele meters naar rechts Friedrich August II de Sterke geportretteerd. Deze bekwame keurvorst regeerde lang over Saksen, van 1694 tot 1733. Maar zijn naam kan helaas alleen op negatieve manier in verband gebracht worden met de Reformatie. Friedrich August kon op een gegeven moment nog meer macht krijgen dan hij als keurvorst al had. Men bood hem het koningschap van Polen aan. Het roomse Polen eiste wel, dat hij dan het protestantisme afzwoer. En hij deed het... Het tegeltableau heeft deze verloochening van het geloof in een detail vastgelegd. Als je goed kijkt, zie je dat het paard van Friedrich August met zijn achterhoeven een roos vertrapt. De Lutherroos is altijd een van de symbolen van de Reformatie geweest (...).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 november 2004

Protestants Nederland | 24 Pagina's

Reformatie en afval op tegels in Dresden

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 november 2004

Protestants Nederland | 24 Pagina's

PDF Bekijken