Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Epe heeft thans nieuw modern raadhuis

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Epe heeft thans nieuw modern raadhuis

5 minuten leestijd

Epe is een zeer oude gemeente op de Veluwe temidden van prachtig natuurschoon. Zo is bijvoorbeeld de tufstenen Ned. Herv. Kerlc een vroeg gotisch bouwwerk. De gemeente omvat naast het hoofddorp Epe o.a. de dorpen Ernst, Oene en Vaassen. De oppervlakte bedraagt 15.743 ha en het heeft ruim 27.000 inwoners. Door de toenemende gemeentelijke bemoeiing en de forse uitbreiding van het dorp Vaassen was het uit de negentiende eeuw daterende raadhuis, te klein geworden. Vele plannen gingen aan het thans in gebruik genomen nieuwe raadhuis vooraf.

In 1954 verkreeg van de 47 inzendingen ir. J. F. Hondius te Amsterdam de Ie prijs. De projectassociatie ir. J. W. Hondius en architect W. D. van Wijngaarden te Epe die daarna werd gevormd, ontwierp een nieuw plan. De aanbesteding had plaats op 25 juni 1938. Het bouwwerk werd opgedragen aan de N.V. Utiliteitsbouw G. W. J. Sanders te Arnhem voor een bedrag van ƒ 2.698.000,-. Op 17 maart jl. werd het nieuwe gemeentehuis in gebruik genomen. De totale kosten bedroegen ongeveer ƒ 7 miljoen.

SITUERING

Het raadhuis is gesitueerd enerzijds aan de markt, anderzijds aan een groengebied, bestaande uit het Loeffpark, waaraan enige oude tuinen zijn toegevoegd. Zowel markt als groengebied behoren tot het voetgangersdomein, dat in de toekomst nog vergroot zal worden tot rondom de Ned. Herv. Kerk, en dan een royaal „dorpserf" zal vormen, aan alle zijden bereikbaar via royale parkeerterreinen.

De markt zelf zal in de komende jaren een geheel nieuwe bebouwing met winkels krijgen, maar overigens zijn oude functie t.b.v. de drukke weekmarkt behouden

Indeling gebouw

Centraal in het gebouw ligt de grote publieke hal, welke vanaf de markt toegankelijk is, en gezien kan worden als een overdekt gedeelte van de markt. Deze hal ontvangt zijn specifieke dagverlichting o.a. via grote lichtkappen op het dak. In de hal liggen een aantal bijzondere ruimten, waaronder amfitheater, , raadszaal, expositieruimte, trouwzaal en ontvangstzaal. De raadszaal, belangrijkste ruimte van het gebouw, is door zijn sterke plastiek kenmerkend voor het karakter van de hal. Ook in het exterieur is de raadszaal door zijn hoge koepel bepalend voor de 'expressie van het gebouw.

De publieke tribune is met opzet niet op een balkon ondergebracht: de gekozen opstelling rondom de raad leek een betere uitdrukking van het openbare karakter van de raadsvergadering. Het amfi-theater biedt plaats aan ca. 400 personen. Het heeft een uitstekende akoestiek en leent zich daardoor bijzonder goed voor muziekuitvoeringen. Een geluidsinstallatie doet ieder gesproken woord overal verstaan.

De 1e en 2e verdieping zijn verbonden door twee wenteltrappen. De grootste daarvan is d.m.v. een roest vrij-stalen hangconstructie een luchtige plastiek geworden. Ter weerszijden van de hal liggen zowel de administratieve werkruimten als de werkruimten van het gemeentebestuur. Er is geen scheiding gemaakt tussen een „representatief gedeelt" en een „werkgedeelte".

Werkruimte

Door de oriëntatie van het gebouw liggen de werkruimten aan oost- en westgevel, waardoor zij niet te warm en toch zonnig zijn. Alle werkruimten worden onderling gescheiden door niet-dragende wanden, zodat her-indeling steeds mogelijk blijft. Op de begane grond liggen nog enkele werkruimten, maar merendeels dienstruimten, zoals fietsenberging, archief, keuken, ketelhuis etc. De koffiekamer ligt eveneens op de begane grond, met uitzicht op en toegang tot het groengebied. Ook de garderobe ligt op de begane grond; deze wordt normaal door het personeel gebruikt; bij gebruik van het amfitheater als garderobe voor het publiek.

Tenslotte ligt op de begane grond aan brandweergarage, welke geheel gescheiden is van het gemeentehuis. In het hele gebouw is rekening gehouden met gehandicapten. Zo vindt men nergens drempels; er is een invalidentoilet; het amfitheater is voorzien van een ringleiding t.b.v. gehoorgestoorden.

Aan de westgevel is een klokkenspel met 12 klokken aangebracht, dat tevens vanuit de hal bespeeld kan worden (geschenk Industrieraad en banken in de gemeente Epe en een aantal leden van de ondernemersvereniging in Epe).

VERWERKT MATERIAAL

De bouw van het gemeentehuis is begonnen met het maken van een betonskelet. Dit skelet is voorts bekleed met geprefabriceerde gevelplaten van beton met een toeslag van (groen) Diabas en Beiers groen. De ramen zijn van staal met thermopane beglazing. Het skelet van de koepel is van staal, bekleed met sandwichplaten. Het plafond van de grote hal is een staalconstructie. Ter verkrijging van een goed geluid in de hal is het plafond voorzien van akoestische tegels. Deze tegels vindt men in alle openbare ruimten terug. De vloeren op de Ie en 2e verdieping van alle openbare ruimten en van het amfitheater zijn belegd met wit „Calacata" R-marmer, gekozen vanwege de goede lichtreflektie, terwijl op de begane grond om onderhoudstechnisehe redenen groen „verde tirreno'-marmer is gelegd. 

Ter verkrijging van een goede akoestiek zijn voorts de wanden van de galerijen die in directe verbinding staan met de grote hal, voorzien van latten van de houtsoort peroba de campos. Ook is in de halruimte veel „schoon beton" te zien, met als bijzonderheid, dat de structuur van het hout, gebruikt voor de bekisting, het beton verlevendigt. De bekleding van de raadzaal (in de koepel) is van essenhout, terwijl het velum van tentdoek (katoen) is vervaardigd.

Wat de kantoorvertrekken betreft zijn de wanden van schuurwerk, de vloeren met nijlonvilt, nijlontapijt of linoleum bekleed, al naar gelang het gebruik van de vertrekken. De plafonds van de kantoorruimten zijn van latten van de houtsoort oregon pine, waarachter akoestisch materiaal is verwerkt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 april 1971

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Epe heeft thans nieuw modern raadhuis

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 april 1971

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken