Bekijk het origineel

Doodstraf geëist voor Duits huurling

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Doodstraf geëist voor Duits huurling

Bij proces in Khartoem

2 minuten leestijd

KHARTOEM — De openbare aanklager bö een militaire rechtbank in Khartoem, heeft maandag tweemaal de doodstraf geëist tegen de Westdultse huurling Kolf Steiner. Een half uur na het begin van het proces verdaagde de rechtbank de zaak tot donderdag, om de verdediger de gelegenheid te geven het dossier te bestuderen. Steiner had de hem toegewezen advocaat, dr. Slameisa, pas korte tijd daarvoor geaccepteerd.

De 41-jarige huurling wordt beschuldigd van steun aan de rebellerende negerstammen in Zuid-Soedan, en daardoor van activiteiten gericht op de deling van Soedan. Steiner heeft zich slechts op één punt van de aanklacht schuldig verklaard: illegale binnenkomst in Soedan. Hij ontkent het voeren van oorlogsdaden tegen de Soedanese regering, het verschaffen van wapens en munitie aan de rebellen, het verspreiden van valse geruchten en berichten gericht tegen de Soedanese regering, en het smokkelen en verdelen van medicijnen onder de bevolking in het zuiden.

Steiner heeft als huurling ook in Biafra gevochten en eerder in het vreemdelingenlegioen in Indo-China. Maandag, voor het begin van het proces, mocht hij voor het eerst iemand van het Westduitse consulaat ontvangen. Bij het proces zijn ook aanwezig de Soedanese minister van Buitenlandse Zaken Faroekaboe Eissa en de secretaris-generaal van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid, Diallo Telli. Door bemiddeling van Telli was de naar Oeganda gevluchte Steiner begin dit jaar aan Soedan uitgeleverd. Dit gemeenschappelijk optreden tegen buitenlandse huurlingen werd als een overwinning voor de, OAE beschouwd, want Oeganda koestert sympathie voor de opstandelingen in Zuid-Soedan, die ook vaak naar Oeganda uitwijken. In Oeganda hebben zich ook veel vluchtelingen gevestigd.

De „Anya-Anya"-rebellen willen Zuid-Soedan, waar negers wonen die animisme of het christenaanhangen, afscheiden van het Arabisch-Islamitische noorden. Steiner ontkent dat hij acties van deze rebellen heeft geleid.

De Duitser, geboren in München In 1929, is een man van gemiddelde lengte. Zijn hoofd is kaalgeschoren; hij zou hierom twee dagen geleden hebben gevraagd.

De Soedanese regering wil het proces tegen Steiner „tot iets zeer groots maken".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 augustus 1971

Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's

Doodstraf geëist voor Duits huurling

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 augustus 1971

Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's

PDF Bekijken