Bekijk het origineel

Sabotage aan oliepijpleiding

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Sabotage aan oliepijpleiding

Vingerafdrukken stille getuige

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — Vingerafdrukken zijn heit enige, wat de onbekende achterliet, die gisternacht in de Eendrachtpolder bij Amsterdam een afsluiter in de oliepijpleiding van Rotterdam naar Amsterdam had dichtgedraaid.

Mobil Oil huurt deze leiding van de Nederlandse Pijpleiding Maatschappij in Den Haag om ER RUWE OLIE DOOR te POMPEN, die door de raffinaderij in het Amsterdamse havengebied wordt verwerkt.

Om ongeveer drie uur gisternacht wezen de drukmeters in het Rotterdamse bedrijf van Mobil aan, dat er iets niet in orde was met de pijpleiding. Drie uur later hadden technici van de pijpleidingmaatschappij de sabotagedaad ontdekt.

Het hekwerk, dat om de afsluiter staat, was gedeeltelijk vernield. Daardoor kwam de toegang tot de afsluiter vrij. De ketting, waarmee het draairad van de afsluiter via een hangslot was vastgezet, was doorgezaagd. Een uur na de ontdekking kon de pijpleiding weer worden gebruikt.

Volgens de politie, die het gebeurde nog niet als sabotage ziet, kan de daad niet door kinderen zijn gepleegd. Daarvoor vergt het werk te veel kracht; met name het draaien aan het rad van de afsluiter, dat ongeveer een kwartier duurt.

De onbekenden moeten het karwei tussen half vijf maandagmiddag en drie uur gisternacht hebben geklaard. In die tijd werd geen ruwe olie door de hogedrukleiding naar Amsterdam gepompt.

Een speurhond van de politie wees de vluchtweg van de daders aan, maar bleef bij het dichtst bijzijnde kruispunt staan. Kennelijk hebben de daders vanaf dat punt hun weg met een auto of bromfiets vervolgt. De woordvoerder van Mobil toonde zich erg verbaasd over de actie. „De produktie van onze raffinaderij beeft er echter geen hinder van ondervonden. Er behoeft bij ons niet constant olie te worden aangevoerd om gewoon te kunnen draaien", aldus de woordvoerder van Mobil.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 september 1971

Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's

Sabotage aan oliepijpleiding

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 september 1971

Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's

PDF Bekijken