Bekijk het origineel

EEN RIDDER ONDER DE BLOEMEN

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

EEN RIDDER ONDER DE BLOEMEN

Van bloemen en planten

5 minuten leestijd

Een ridder onder de bloemen. Voor velen zal de bloem die we hier bespreken bekend zijn onder de naam Amanyllis; dit is echter ten enen male onjuist, de goede naam van dit zo sierlijke bolgewas is Hippeastrum. Inderdaad is deze bloem een bloem met adel.

Een forse stengel gekroond met diverse kelken zullen de bekroning zijn van uw kweken in de wintermaanden. Thans zijn er weer volop Hippeastrumbollen in de handel, de prijzen variëren naar de bolgrootte, maar als een gulden meer geen bezwaar is, dan raden wij u: koop dan een flinke zware bol, want de dikte van de bol is tevens bepalend voor de bloeirijkdom; het aantal stengels en het aantal kelken per stengel is in hoge mate afhankelijk van de dikte van de bol. Bij een flinke bol zijn 2 of 3 en soms bij zeer zware bollen (32 tot 36 cm.) 4 stengels geen uitzondering en evenzo dus de bloemen maar evenredigheid.


PLANTEN


Wat moest u doen, wanneer u 'n bol hebt aangeschaft? Allereerst de bol een etmaal in handwarm water leggen, geheel onder en rustig laten weken; dit komt groei en bloei ten goede. Ten tweede zorgen voor een flinke ruime bloempot, een gewone rode stenen pot of een plastic bloempot. Persoonlijk zijn wij een voorstander van plastic bloempotten en wel voor alle soorten planten.


De pot moet zo ruim zijn dat er rondom de bol een ruimte overblijft van ongeveer 3 cm, tussen potrand en bol; de potgrond moet van goede kwaliteit zijn en ook voeding bevatten. 


Onderaan de bol ziet u de wortels en deze mogen er in geen geval afgehaald worden; deze moet u gewoon in de pot doen met het planten. De bol zelf komt zo diep in de grond te staan dat de grootste helft van. de bol boven de grond uitsteekt, dus alleen het onderste en dikste deel (plusminus één derde deel) komt in de grond. Als u zo ver bent, dan de pot maar op een warm plaatsje neerzetten, matig vochtig houden en direct in het volle licht.


SNELLE GROEI


Na verloop van kortere of langere tijd zult u de bloemknop zien verschijnen, als regel voordat de bladeren uit de bol komen. In sommige gevallen is het wel eens andersom, maar dan zal de bloemstengel 't op den duur toch weer winnen in groei. Als de bloem en eventueel de bladeren verschijnen dient er water te worden gegeven, daar de plant een vrij snelle groeier is. Dit kan met gemak een paar centimeter pier dag bedragen.


Al naargelang u besteld hebt, kan de kleur verschillend zijn, van wit gestreept, tot oranjerood of donkerrood; er is ook hier weer zeer veel variatie.


OVERHOUDEN


Wilt u de bol overhouden na de bloei, dan kan dat ook. Heeft u de beschikking over een kas of een tuin, dan is dat wel het beste voor de bol. Is dat niet het geval, dan is in huis houden de oplossing, maar dan wordt het wel iets moeilijker, daar de plant dan in veel gevallen maar een „sta in de weg" wordt, daar zij na de bloei geen enkele sierwaarde meer heeft. Kunt u ze in de tuin kwijt, dan kan dit toch pas als de winter geheel voorbij is. Een kas is dus wel de meest gewenste oplossing in dit geval. De bol moet ook na de bloei vooral goed van voeding worden voorzien om weer opnieuw op kracht te komen voor een volgend jaar om dan weer nieuwe bloemen te kunnen produceren. 


Als er niet de juiste plaats en geen echte liefhebberij voor is moet u geen bollen overhouden om in een volgend jaar teleurstelling te voorkomen. Een nu aangeschafte bol kan u zeer veel plezier verschaffen, maar is ze uitgebloeid, dan liever opruimen dan er mee tobben.


KERSTROOS


Een tweede echte winterbloeier is de zgn. kerstroos ofwel Helleborus niger zoals de eigenlijke naam van dit in de winter bloeiend gewas is. Deze plant die onder de vaste tuinplanten thuishoort, is zonder veel moeite in huis in bloei te brengen. Zij bloeit in zachte winters soms zelfs al buiten met mooie grote witte bloemen. Er is ook een andere variëteit met paarse bloemen maar die is voor ons doel minder geschikt.


Na oktober worden de planten gerooid en deze kunnen dan opgepot worden. In de laatste helft van november kan de plant de warmte in; dit hangt af van het tijdstip waarop u bloei verlangt; ongeveer een maand voor de gewenste bloeitijd binnenhalen is wel het beste. Bij het binnenhalen wordt de plant van alle bladeren ontdaan erf normaal vochtig gehouden. Is het mogelijk de plant een paar weken in het donker te houden dan kan dit de lengte van de bloemstengels bevorderen, maar het is niet noodzakelijk. Na korte tijd zult u dan de witte bloemen zien verschijnen.


Zoals u ziet: ook in de winter is het heel goed mogelijk om diverse soorten planten en bloemen in huis op te kweken en in bloei te brengen. Vragen op dit gebied willen wij zo mogelijk gaarne beantwoorden. Postzegel voor antwoord insluiten svp. Brieven over deze rubriek kunt u richten aan de redaktie

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 november 1971

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

EEN RIDDER ONDER DE BLOEMEN

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 november 1971

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken