Bekijk het origineel

Poolse communisten stellen nieuw partij bureau samen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Poolse communisten stellen nieuw partij bureau samen

STAANDE OVATIE VOOR BREZJNEV

2 minuten leestijd

Aan het eind van het congres van de Poolse communistische partij is de samenstelling van het nieuwe Poolse Partijburo onder leiding van partijleider Edward Gierek bekendgemaakt. Er hebben drie belangrijke wijzigingen plaats gevonden.Verdwenen zijn de vroegere leider van de geheime politie Mieczys Law Moczar, minister van buitenlandse zaken Stefan Jedrychofski en president Jozef Cyrankiewicz.

Het nieuwe partijburo heeft 11 leden — één minder dan onder de vroegere partijleider Wladyslaw Gomoelka.

Het nieuwe buro werd bekendgemaakt op de zesde dag van het partijcongres dat een nieuw centraal comité koos. Dit lichaam koos op zijn beurt weer het Partijburo.

De val van Moczar begon al eerder dit Jaar toen hij voor bijna drie maanden uit het publieke leven verdween, omdat hij een hartaanval zou hebben gehad. Volgens anderen was dit het gevolg van een machtsstrijd. Maar wat ook het geval is, vast staat dat hij sinds zijn herverschijning op het politieke toneel afgelopen juni weinig actief is geweest.

Het verdwijnen van president Cyrankiewicz uit het partijburo gaat al terug tot afgelopen december toen Gierek hem ontzette uit het ambt van premier — een positie die bij meer dan 20 jaar had bekleed. Het was Cyrankiewicz die afgelopen kerstmis de verklaring voorlas waarin het leger en de militie de opdracht kregen bij eerste confrontatie te schieten op demonstranten en rellenmakers.

Kort na zijn aftreden als premier werd hij weggepromoveerd naar de voornamelijk ceremoniële functie van president. Maar waarnemers geloven dat hij ook binnen enkele maanden van deze post ontheven zal worden.

Het derde verdwenen lid van het partijburo, minister van Buitenlandse Zaken Jedrychowski, zou verantwoordelijk zijn gesteld voor het economische beleid dat leidde tot de crisis van afgelopen december, omdat hij enkele jaren geleden voorzitter was van de nationale plancommissie.

In het nieuw gekozen centrale comité ontbreekt de naam van Wladyslaw Gomoelka. Toen hij afgezet werd zei het partijbestuur dat zijn lidmaatschap „opgeschort" was. Nu Gomoelka niet meer in het centrale comité zit betekent dat dat hij al zijn politieke functies heeft verloren. Cyrankiewicz, Moczar en Jedrychowski zitten nog wel in het Centrale Comité. 

„BROEDERSCHAP"

In een korte toespraak aan het einde van het partijcongres verzekerde partijleider Giereck de Russische leider Leonid Breznjew en zijn delegatie van de „onverbrekelijke, broederlijke vriendschap en samenwerking met de Sovjet-Unie".

De afgevaardigden op het congres gaven Breznjew daarop een staande ovatie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 december 1971

Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's

Poolse communisten stellen nieuw partij bureau samen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 december 1971

Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's

PDF Bekijken