Bekijk het origineel

Studentenstop bij VWO gelijk met uitbreiding hoger beroepsonderwijs

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Studentenstop bij VWO gelijk met uitbreiding hoger beroepsonderwijs

2 minuten leestijd

Het doorvoeren van een studentenstop bij het wetenschappelijk onderwijs zal gepaard moeten gaan met een uitbreiding van het hoger beroepsonderwijs. Deze conclusie klonk algemeen door in de beschouwingen van de Tweede Kamer over de wetenschappelijke aangelegenheden in het kader van het onderwijsdebat.

In de begrotingsstukken kondigde minister jhr. mr. M. L. de Brauw (wetenschappen) aan, dat niet ontkomen zal kunnen worden aan tijdelijke maatregelen om de toeloop naar universiteiten en hogescholen af te dammen (studentenstop of numerus fixus).

„Een studentenstop is op zichzelf een afschuwelijk middel", aldus drs. M. Dijkstra (D'66).

Mr. J. W. Masman (PvdA, mede namens PPR) zei dat niet ontkomen kan worden aan maatregelen die voor bepaalde studie-richtingen de toelating tijdelijk zullen beperken. De fracties van PvdA en PPR zullen een studentenstop-maatregel wel aan een termijn willen binden.

Het Kamerlid G. J. ter Woorst (KVP) legde de nadruk op de noodzakelijke integratie van het Hoger Beroepsonderwijs en het Wetenschappelijk Onderwijs. „Een numerus fixus maig slechts in het ultenste geval tijdelijk en indicatief worden gebruikt". Drs. E. F. B. Verwoert (DS'70) deelde mee het beleid van mlnisiter De Brauw te zullen ondersteunen. Maar uit dat beleid mag geen nadeel voortvloeien voor kinderen uit sociaal-zwakke milieus. „Het is namelijk een vaststaand feit, dat deze kinderen, omdat zij in het algemeen niet gewend zijn om te studeren, een achterstand hebben die pas tijdens het studeren ingelopen wordt", aldus drs. Verwoert.

PIJN

De pijn van de studentenstop zal minder zijn, zo zei drs. Van Leijenhorst, als er een goede samenhang is tussen hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs. Voor hem is de stop de uiterste maatregel en hij vroeg dan ook met nadruk wat er gedaan kan worden om aan die maatregel te ontkomen. Drs. Van Leijenhorst beval een landelijke plaatsingscommissie voor alle studierichtingen aan.

TOETSING

Dr. G. J. Verbrugh (GPV) zei een selectie, berustende op een billijke toetsing, toe te juichen. Een vergelijkend toelatingsexamen bevredigt hem meer dan instellen van wachtlijsten. Dit Kamerlid vroeg minister De Brauw hoe hij denkt over het geleidelijk instellen van een verplicht minimum aantal van een of twee jaren tussen het eindexamen van het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs ( (Gymnasium, Atheneum en dergelijke) en de toelating tot de universiteit. „In die tijd kan dan maatschappelijke ervaring of voorbereiding worden opgedaan bij het hoger beroepsonderwijs", aldus dr. Verbrugh.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 december 1971

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Studentenstop bij VWO gelijk met uitbreiding hoger beroepsonderwijs

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 december 1971

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken