Bekijk het origineel

Vrede met NVV-bond moet worden hersteld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vrede met NVV-bond moet worden hersteld

VOORZITTER NKV-METAAL:

4 minuten leestijd

BREDA — Voorzitter P. Brussel van de Metaalbond St. Eloy (NKV) heeft donderdag in Breda voorzitter A. Groenevelt van de Industriebond NVV. symbolisch de hand gereikt om het incident tussen hen beiden te vergeten en zich gezamenlijk te bepalen tot de cao-onderhandelingen in de groot metaal.

De heer Brussel was in Breda op dringend verzoek van ruim 100 leden van St. Eloy, die werken bij machinefabriek Breda, onderdeel van het Rijn-Schelde-concern. De groep van 100 had gedreigd over te stappen naar de industriebond NVV, als het landelijk hoofdbestuur van St. Eloy geen aannemelijke verklaring zou kunnen geven over zijn opstelling tijdens de cao-onderhandelingen en het zogenaamd geheim overleg tussen de heer Brussel en werkgeversvoorzitter A. Prins.

De groep van 100 kan niet instemmen met de voorgestelde cao, die door alle betrokken bonden, behalve de industriebond NVV, is aanvaard.

De afwijzing argumenteerde hun woorvoerder met twee punten:

a. de groep wil geen maximum-prijsbijsturing over 1972 van 6 1/2 procent, daar het goed mogelijk is dat de prijzen met 8 1/2 procent stijgen en omdat het verlies van 2.3 procent over 1971 nog niet is goedgemaakt.

b. De groep wil dat de verbeteringen niet langer in procenten worden aangegeven, maar in centen, omdat door het procentensysteem de kloof tussen de laagstbetaalden en de hoger betaalden steeds groter wordt.

Hij gaf aan, dat de groep eerst de definitieve cao zal afwachten en dat ieder voor zich dan zal uitmaken of hij wel of niet overstapt naar de industriebond NVV.

De heer Brussel sprak ook over zijn persoonlijk conflict met werkgeversvoorzitter Prins.

Dat is ontstaan toen de heer Brussel het verlangen naar voren bracht, de bij overlijden van een werknemer niet opgenomen vakantiedagen door te betalen. Hoewel het volgens de cao niet mag, gebeurt dat in de praktijk vaak, aldus de heer Brussel.

De heer Prins heeft daarop dermate onmenselijk gereageerd, dat ik bijzonder boos ben geworden, aldus de St. Eloy-voorzitter. De heer Prins zou onder andere hebben gesteld, dat dit een verkapte verhoging van de overlijdensuitkering is. Deze kwestie is later in de persoonlijke sfeer rechtgezet.

Tijdens het ledenberaad der in de Federatie Metaal- en Elektrotechnische Industrie FME) samenwerkenden werkgeversorganisaties is gisteren duidelijk uitgesproken dat de laatste door de werkgeversdelegatie in de CAO-onderhandelingen voor de metaalindustrie gedane voorstellen verder gaan dan het eerder gegeven mandaat.

Uiteindelijk hebben de ledenvergaderingen van de Metaalbond (werkgeversvakbond in de metaalindustrie), van de „Katholieke vereniging van werkgevers in Metaal- metaalindustrie" en van (FME) „Vereniging van protestants-christelijke metaalindustriëlen in Nederland" het door de besturen en de onderhandelingsdelegatie gevoerde beleid goedgekeurd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 8 januari 1972

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Vrede met NVV-bond moet worden hersteld

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 8 januari 1972

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken