Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Wat u kunt bereiken met zuurkool

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wat u kunt bereiken met zuurkool

7 minuten leestijd

Zuurkool: met zeer weinig zout bereid inmaakprodukt van witteen savooiekool, dat tengevolge van melkzure gisting zijn kenmerkende zachtzure smaak heeft gekregen. De smaak en de goede eigenschappen van zuurkool, die voor een groot gedeelte haar vitaminewaarde behoudt, maken haar tot een groente die in het wintermenu niet mag ontbreken. Bovendien is zuurkool zeer licht verteerbaar en wordt deze ook goed verdragen door degenen, die andere koolsoorten niet goed kunnen verwerken. In de winter vormt zuurkool een belangrijke bron van vitamine C.

Zuurkool koken

Zuurkool koken: 1 kg zuurkool, boter of margarine. Breng de zuurkool met een Mein laagje kokend water aan de kook. Laait de kool op een zacht vuur gaarkoken In 1/2 uur; roer er een klontje boter of margarine doorheen. (Als het goed is, is al het water verdampt, zodat er niets afeeschonken behoeft te worden).

Zuurkool met spek of rookworst

Zuurkool met spek of rookworst: 1 kg zuurkool, 250 g mager rookspek tff 1 rookworst. Zet de zuurkool op met een bodem kokend water. Leg het spek of de worst erop en kook het geheel op een zacht vuur gaar in ongeveer een half uur; geef er aardappelpuree of gekookte aardappelen met een restje jus van de vorige dag bij.

Zuurkool met appelen

Zuurkool met appelen: 2 uien, 25 g boter of margarine, 1 kg zuurkool, 1 bouiilonblokje, 2 zachtzure appelen. Fruit de kleingesneden uien in de boter of margarine goudbruin. Voeg 3/4 van de zuurkool, iets water waarin het bouiillonblok is opgelost, en de gesnipperde appelen toe (eventueel kunit u er ook blokje uitgebafcken spek bij doen). Kook de kool op een zacht vuur gaar in een half uur. Snijd in üe tijd de overgebleven rauwe zuurkool klein. Roer deze door de gare kool en laat het gerecht even door en door warm worden.

Zuurkoolschotel

Zuurkoolschotel: 200 g mager rookspek, 11/4 kg aardappelen, zout, melk, boter of margarine, nootmuskaat, paprikapoeder, 1 kg zuurkool, paneermeel. Bak het in Ideine blokjes gesneden spek in de koekepan langzaam uit. Kook de geschilde aardappelen gaar in weinig water met zout. Stamp ze fijn en maak er met wat waiime melk, een klontje boter of margarine, wat nootmuskaat en paprikapoeder een lekkere, lucbti.ge puree van. Kook de zuurkool gaar zoals in het eerste recept is beschreven.

Beboter een vuurvaste schotel. Leg er ongeveer 3/4 van de aardappelpuree in, ook tegen de wand van de schotel. Leg hierop de helft van de gare zuurkool. Strooi de blokjes uitgebakken spek eroverheen en schenk de helft van het spekvet eroverheen. Leg hierop de resterende zuurkool. Dek het geheel af met de overgebleven aardappelpuree. Strooi er wat paneermeel over en schenk het resterende spekvet over de schotel. Laat de zuurkoolschotel in een matig warme oven goed heet worden en een bruin korstje krijgen.

Zuurkoolstamppot

met saucijsjes

Zuurkool stamppot met gebakken saucijsjes: 11/4 kg aardappelen, 1 kg zuurkool, 4 paar saucijsjes, boter of margarine, melk.

Doe de geschilde en in vieren gesneden aardappelen in een grote pan mei; een bodem kokend water. Leg 3/4 van de zuurkool erop. Laat het geheel op een zacht vuur gaar worden in ongeveer 1/2 uur. Bak in die tijd de saucijsjes in wat boter of margarine in de koekepan op een zacht vuur rondom bruin. Snijd de resterende rauwe zuurkool met twee messen klein. Stamp de gare aardappelen met de zuurkool en maak er met een klont boter of margarine en wat melk een smeuïge stamppot van. Roer tot slot de Ideingesneden rauwe zuurkool erdoorheen en warm het geheel nog even door.

Zuurkool in witte wijn

1 kg. zuurkool, 2 dl. witte wijn. Zet de zuurkool op met witte wijn in plaats van water. Kook de groente op een zacht vuur gaar in een half uur. Presenteer varkensvlees of patrijs en aardappelpuree bij de in wijn gekookte zuurkool.

Zuurkool-gehaktgerecht

250 gr. gehakt, zout, peper, nootmuskaat, 1 ui, 1 lepel tomatenpuree, paneermeel, melk, 1 kg. zuurkool, 2 dl. koffieroom of melk.

Meng het gehakt aan met wat zout, peper, nootmuskaat, zeer klein giesneden ui, tomatenpuree, paneermeel en zoveel melk dat een goed smeuïg geheel ontstaat. Beboter een vuurvaste schotel. Leg hierin laag om laag de zuurkool en het aangemengde gehakt. Laat de bovenste laag uit zuurkool bestaan. Schenk de koffieroom of melk erover en laat het geheel met een deksel erop gaar worden in het midden van een matig warme oven in '/4 a 1 uur. Geef er aardappelpuree bij. (Bent u niet in het bezit van een oven, doe dan hetzelfde in een pan of vlamvaste schotel en kook het geheel op een zacht vuur gaar in ongeveer 1/2 uiir. Dien dat wel zó uit de pan of schotel op).

Zuurkool in de oven

Zuurkool in de oven: 1 grote ui, 25 g boter of margarine, 1 kg zuurkool, 1 lepel azijn, paprikapoeder, 1 lepel suiker, 21/2 dl water, 1 kg gekookte aardappelen, 200 g mager rookspek in blokjes, 2 eieren, zout, peper, peterselie, 2 1/2 dl koffieroom of melk. Bak de kledngesneden ui in de boter of margarine lichtbruin. Voeg de zuurkool, de azijn, wat paprikapoeder, de suiker en het water toe. Kook het geheel op een zacht vuur gedurende 1/2 uur.

Beboter een grote, platte, vuurvaste schotel. Leg hierin laag om laag de zuurkool en de in plakjes gesneden aardappelen. Strooi er tot silot de blokjes spek over. Klop de eieren los met wat zout, peper, fijngehakte peterselie en de koffieroom of melk. Schenk dit over de zuurkool. Plaats de schotel iets boven het midden van een vrij warme oven en laat het geheel warm worden en het spek een bruingebakken korstje krijgen.

Zuurkool met rozijnen en appel

Zuurkool met rozijnen en appel: 1 ui, 35 g boter of margarine, 1 kg zuurkool, 100 g rozijnen, 11/2 dl witte wijn of bouillon, 2 zure appelen, peper, suiker.

Fruit de kleingesneden ui in de boter of margarine lichtbruin. Voeg de zuurkool, de rozijnen, de witte wijn of de bouillon en de gesnipperde appelen toe. Strooi er wat peper en suiker over. Laat alles 1/2 uur zachtjes koken. Geef varkenskarbonaden en puree bij dit gerecht.

Zuurkoolgoulash

Zuurkoolgoulash: 400 g varkenslapjes, zout, bloem, 2 uien, 50 g boter of margarine, 2 theelepels paprikapoeder, 1/2 1 bouillon van 2 blokjes, 1 ui, 25 g boter of margarine, 1 kg zuurkool, 2 zure appelen, 11/2 dl witte wijn of bouiUon, 1 dl koffieroom, kummel.

Snijd het vlees in blokjes (of laat uw silager dit doen) bestrooi ze met wat zout en laat dit even intrekken. Wentel de blokjes vlees dan door de bloem.

Bak de kleingesneden uien in de boter of margarine heel Hcht en strooi dan het paprikapoeder erover. Voeg bet vlees toe en bak dit goudbruin. Schenk de bouiUon erbij. Laat alles 15 minuten op een zacht vuurtje koken. Fruit in een andere pan de kleingesneden ui in de boter of margarine lichtbruin. Voeg de zuurkool, de gesnipperde appelen en de witte wijn of bouillon toe. Laat de kool 1/4 uur zachtjes koken. Meng dan het vlees met de saus door de zuurkool. Schenk de koffieroom erover en strooi er wat kummel over. Laat alles samen nog een kwartiertje sudderen. Geef er gekookte aardappelen of puree bij.

Zuurkoolslaatje

Zuurkoolslaatje: 300 g zuurkool, 3 zachtzure appelen, mosterd, 1 uitje, citroensap, slaolie, koffieroom, suiker, (ananassap), zoetzuur van paprika, enkele walnoten,

Snijd de zuurkool klein en rasp hierbij de geschilde appelen. Maak een sausje van mosterd, geraspt uitje, citroensap, silaoMe, koffieroom, suiker en eventueel ananassap. Vermeng dit met de appel-zuurkoolmassa. Laat het slaatje minstens 1/2 uur intrekken. Gameer het zuurkoolslaatje met zoetzuur van paprika en walnoten.

Zuurkool met ananas

Zuurkool-ananasslaatje: 300 g zuurkool, 1 klein blikje ananasstukjes, 1 lepel slaolie, 2 lepels citroensap, tube mayonaise.

Kook de zuurkool met het ananasnat uit het blikje gedurende 10 minuten. Laat het geheel afkoelen en snijd dan de kool met twee messen klein. Roer de silaolie en het citroensap erdoorheen en laat dit even intrekken. Doe het zuurkoolslaatje op een schotel en gameer met de stukjes ananas en toefjes mayonaise.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 januari 1972

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Wat u kunt bereiken met zuurkool

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 januari 1972

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken