Bekijk het origineel

China blijft Vietnamese communisten steunen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

China blijft Vietnamese communisten steunen

WIL CAMBODJA EEN AKKOORD MET HANOI?

4 minuten leestijd

Uit dit commentaar blijkt, dat China de Vietnamese en andere Indochinese volkeren blijft steunen in hun oorlogsinspanning tegen de Verenigde Staten.

OPMARS

Inmiddels trekken grote Noordvletnamese troepeneenheden, waaronder een reserve-divisie die normaal in Noord Vietnam blijft, door de gedemilitariseerde zone en het zuiden van Laos in de richting van de noord- en westgrens van Zuid Vietnam.

Noordvietnamese troepen hebben in een van de zwaarste bombardementen sinds de afgelopen herfst de Zuidvietnamese bases langs de gedemilitariseerde zone met raketten en mortieren onder vuur genomen.

Het hoofdkwartier van de Zuidvietnamese troepen in Saigon meldde dat bij gevechten langs de zone 47 Noordvietnamese soldaten gedood werden, terwijl de Saigon-troepen zes man verloren.

De Amerikaanse B-52 bommenwerpers en gevechtshelicopters hebben opnieuw zware bombardtementen uitgevoerd in een poging de opmars van de Noordvietnamese troepen naar het zuiden te vertragen.

Vliegtuigen van de Zuitvletnamese luchtmacht hebben drie Noordvietnamese gevechtstanks vernietigd op de hoogvlakten in centraal Zuid-Vietnam. Dit heeft een woordvoerder van het opperbevel in Saigon gisteren meegedeeld. Een verkenningsvliegtuig had vier tanks ontdekt op vijftig kilometer ten noordoosten van Kontoem. Na de luchtaanval blee kdat slechts één tank had weten te ontsnappen.

CAMBODJA

Een derde partij — volgens sommige waarnemers de Sovjet-Unie — heeft aangeboden haar bemiddeling te verlenen in het conflict in Cambodja met het doel tot een militair akkoord te komen tussen de Cambodjaanse regering en de Vietnamese communisten. Dit is van westelijke diplomatieke zijde in Phnom Penh meegedeeld. De Cambodjaanse regering zou niet afwijzend tegenover dit aanbod staan omdat j;ij te weten wi komen wat de bedoelingen van de Vietcong en de Noordvietnamezen zijn.

Van Russische zijde is niet gereageerd op dit nieuws. De Noordvietnamezen en de Viet-Cong zouden de situatie willen herstellen, zoals die ttyee Jaar geleden bestond. Toen mochten hun troepen gebruik maken van bevoorradingswegen en bases in het oosten van Cambodja. Na twee jaren van vUt» üf 11.. strijd in Cambodja beschikken de Noordvietnamezen en guerrillastrijders van de Viet-Cong nog steeds over hun schuilplaatsen aan de grens. Hun bevoorradtngsroutes zijn maar tijdelijk geblokkeerd geweest.

Israël is op het gebied van de militaire elektronica even ver gevorderd als de Sovjet-Unie, aldus heeft een zegsman van het Israëlische ministerie van defensie verklaard.

Woordvoerder Halm Karmon zei dat men dank zij wetenschappelijke informatie uit de Verenigde Staten op gelijke voet is gekomen. Hij ging daar niet nader op in.

Karmon gaf commentaar op opmerkingen die eerder waren gemaakt door de directeur-generaal van het ministerie van defensie, Jesjajahoe Lavi, die had verklaard dat de Israëlische defensie-industrie de onafhankelijkheid op het gebied van wapenproduktie nadert. „Als wij 60 procent van een wapensysteem zelf kunnen maken, kan geen enkel embargo ons schaden", aldus Lavi. Karmon zei dat de Israëlische wapenproduktie dit jaar 500 miljoen dollar waard za,! zijn. De export van wapens zal in totaal 70 miljoen dollar waard zijn. De export van wapens zal in totaal 70 miljoen dollar vertegenwoordigen. Dat zal naar wordt verwacht volgend jaar 100 miljoen dollar zijn, zo zei hij. „De export bestaat voor het grootste deel uit kleine elektronische apparaten voor militaire doeleinden", zo zei hij

Israël exporteert ook het Uzi machinepistool naar de Nederlandse en Duitse strijdkrachten en de Amerikaanse geheime dienst.

Lavl zei dat er bij de Israëlische wapenindustrie 90.000 mensen werken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 februari 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

China blijft Vietnamese communisten steunen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 februari 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken