Bekijk het origineel

POLITIEK VAN TOENADERING DIENT DE WERELDVREDE

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

POLITIEK VAN TOENADERING DIENT DE WERELDVREDE

Commentaren op Nixons reis .

5 minuten leestijd

PARIJS — „Een geweldige diplomatieke overwinning voor Peking", zo heeft de Franse oud-premier Edgar JPaure het Amerikaans-Chinese communiqué genoemd. Hij was de man die in 1963 in Peking onderhandelde over het aanknopen van d^omatieke betrekkingen tussen het Frankrijk van De Gaulle en de Volksrepubliek China. In een vraaggesprek voor de Franse ra-

Faure bracht ook hulde aan dè „werkelijkheidszin" van het Amerikaanse staatshoofd bij het zoeken van een uitweg uit de impasse, waarin zijn regering door de kwestie-Taiwan was geraakt. De De Franse regering zal, naar men verwacht, het streven naar een verzoening tussen Washington en Peking volledig steunen.

JAPAN
Premier Eisakoe Sato van Japan heeft (gisteren in het parlement verklaard, dat Taiwan toekomt aan de volksrepubliek China. Volgens waarnemers is dit de eerste keer, dat Sato zich zo duidelijk uitgesproken heeft over de kwestie-Taiwan. Sato, die commentaar gat op president Nixons bezoek aan China en het communiqué over zijn besprekingen met de Chinese premier, Tsjoe En-lai, gaf een vragensteller ten antwoord, dat in de Verenigde Naties de volksrepubliek China vertegenwoordigt. „Hiervan -uitgaande, kunnen wij zeggen, dat Talwan deel uitmaakt van de volksrepubliek China en onlosmakelijk met het Chinese vasteland verbonden is". Japan heeft een ambassade in Taipeh en heeft geen diplomatieke betrekkingen met Peking. Aan Sato is ook de vraag gesteld, welke van de twee China's hij in het vervolg als de rechtmatige regering van China wil behandelen. Sato antwoordde: „De reden, waarom Japan in 1952 een vredesverdrag met Nationalistisch China sloot, was, omdat nationalistisch China mede-oprichter was van de Verenigde Naties. Maar nu heeft de volksrepubliek China een zetel in de Verenigde Naties. Als Japan de betrekkingen met China wil normaliseren, moet het met de volksrepubliek te maken hebben". Tot dusver heeft Sato altijd verklaard, dat er twee China's zijn en dat zij onder elkaar maar moeten uitmaken wie China vertegenwoordigt.

RUSLAND
Zonder een woord van zichzelf maar op niet mis te verstane wijze heeft het Russische partijblad Prawda op het Amerikaans-Chinese communiqué gereageerd. De Prawda gebruikte daartoe een commentaar van het Amerikaanse communistische blad „Daily World", waarin het heet dat de overeenkomst tussen Washington en Peking de spanningen verscherpt in plaats van de vrede in Azië en de wereld te dienen. Volgens het aangehaalde commentaar hebben het Imperialisme en het Maoïsnie agressiviteit en het stxeven naar inmenging in de zaken van andere volken gemeen. Men was de samenwerking tussen beide kampen in de strijd tegen de bevrijdingsbeweging van Bangladesj niet vergeten. De verstandhouding tussen de twee mogendheden is tegen de internationale arbeidersbeweging gericht en beoogt ondermijning van de strijd der volken tegen imperialisme, kolonialisme en racisme, aldus het commentaar.

TAIWAN
De kranten alhier zijn fel van leer getrokken tegen het communiqué te Sjanghai door president Nixon en premier Tsjoe En-lai geopenbaard. De aanvallen worden vooral gericht op de manier waarop de VS het probleem-Taiwan aan willen pakken en op het Amerikaanse vo^nemen te zijner tijd troepen van het Nationalistisch-Chinese eiland terug te trekken. Een krant schreef: „De grote naam van AmerUca en zijn volk zijn met schande bedekt". gereageerd op het communiqué maar zal dit vermoedelijk nog vandaag schreef evenwel reeds: „Elke overeenkomst dan ook die slaat op de nationale rechten en belangen van onze republiek en die voort mocht komen uit het overleg te Peking, zal door onze regering niet worden erkend".

FILIPPIJNEN
De Filippijnse minister van buitenlandse zaken, Carlos Romulo, heeft het bezoek van president Nixon aan China geprezen en het „een grote bijdrage" genoemd tot de vrede in Azië. Het had, zei hij, „ons een zware last van de schouders genomen". Het communiqué van Sjanghai „zal invloed hebben op een groot deel der mensheid, vooral hier in Azië". Hij Het leidde er uit af dat de VS in Aiië een geheel nieuw beleid zullen gaan volgen dat de kleinere landen zal toestaan hun energie te wijden aan het verbeteren van het leven der eigen burgers. Als dit standhoudt, aldus de minister, „zal Azië bevrijd worden van de oorlogsgeest". andere landen in strijd met de belangen van de wereld zou zijn, schijnt bedoeld te zijn om de Russen gerust te stellen. De Sovjet-leiders hebben herhaaldelijk blijk gegeven van hun bezorgdheid, dat een eventueel samengaan tussen Amerika en China tegen de Sovjet-Unie zou zijn gericht. president Nixon meer schijnt te hebben gegeven dan hij van partijvoorzitter Mao Tse-toeng en premier Tsjoe En-lai heeft teruggekregen. Zo zouden tegenover Amerika's Zuidoost-Aziëpolitiek en de onderschrijving van de vijf beginselen van coëxistentie van de conferentie van Bandoeng in 1955 geen Chinese toezeggingen van dezelfde waarde staan. Aan de andere kant heeft Peking zich bereid verklaard te werken aan een verbetering van de verhouding met Washington, ook al is het vraagstuk-Taiwan nog niet opgelost.

VERENIGDE STATEN

Ohinees-Amerikaanse slotcommuniqué benadrukt met name hoe president Nixon erin is geslaagd het begin te maken voor het verbeteren van de relaties met China, terwijl toch de • Amerikaanse verplichtingen ten opzichte van de bondgenoten in Azië krachtig zijn bevestigd. Dit is de voorlopige indruk die men in Washington heeft opgedaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 februari 1972

Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's

POLITIEK VAN TOENADERING DIENT DE WERELDVREDE

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 februari 1972

Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's

PDF Bekijken