Bekijk het origineel

Volksfront voor bevrijding Palestina uiteengevallen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Volksfront voor bevrijding Palestina uiteengevallen

Gekaapte Jumbojet van de Lufthansa is mogelijk de aanleiding

2 minuten leestijd

BEIROET — Het volksfront voor de bevrijding van Palestina is dinsdag in twee vleugels uiteengevallen, maar een woordvoerder van het front heeft verontwaardigd ontkend dat de breuk iets te maken zou hebben met het losgeld van 5 min. dollar dat verleden maand werd betaald voor het vrijgeven van een gekaapte Jumbojet van de Westduitse Lufthansa.

Dissidente groepen in het volksfront hebben maandagavond bekend gemaakt dat het volksfront is uiteengevallen in een linkse en een rechtse groepering.

Tot de rechtse vleugel behoort dr. Wadi Haddad, hoofd „buitenlandse operaties" van het front. Deze groep heeft in het verleden verscheidene vliegtuigen gekaapt en aanslagen gepleegd op de Israëlische ambassades en El-Al kantoren in Europa.

Tot de linksen behoort Ghassan Kanafani, hoofdredacteur van het guerrillatijdschrift Al Hadaf. Hij heeft krachtig ontkend dat het volksfront iets te maken zou hebben gehad met de kaping van het Lufthansa toestel.

Een woordvoerder heeft dinsdag gezegd dat de breuk in het front en de kaping van het Lufthansa vliegtuig volledig los van elkaar staan en dat het bij de meningsverschillen tussen de groepen alleen om ideologische vraagstukken gaat.

De Westduitse minister van vervoer heeft verklaard dat de vijf kapers van de jumbojet die werd gedwongen naar Aden te vliegen leden waren ener „dochterorganisatie" van het volksfront. Op een persconferentie in Bonn verklaarde minister Georg Leber op 25 februari dat het losgeld aan vertegenwoordigers van de kapers in Libanon was overhandigd. Sindsdien is er niets ii\eer vernomen van de kapers of van hètiosgeld.

Het volksfront heeft ontkend betrokken te zijn geweest bij de kaping, maar in de Arabische pers is gemeld dat dissidente groepen binnen de linkse guerrilla-organisatie we! degelijk bet Lufthansa toestel hadden gekaapt.

Al-Moharrer, een blad dat nauwe contacten heeft met de guerrilla-organisaties, heeft geschreven dat de kapers lid waren van het volksfront maar dat zij wellicht de topleiders van het volksfront niet hebben geraadpleegd voor zij het toestel kaapten.

De leider, aldus het blad, van de vijf kapers was Youssef al Khatib, een Palestijnse piloot die ook een rol heeft gespeeld bij de kaping van een Al-Al toestel naar Algiers in I960,

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 maart 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Volksfront voor bevrijding Palestina uiteengevallen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 maart 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken