Bekijk het origineel

Ierse recepten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ierse recepten

3 minuten leestijd

Nu het RD PLUS in het teken van IERLAND staat brengen wij u deze week in dit kader enkele Ierse recepten, die het proberen best waard zijn. De recepten die wij konden bemachtigen kunt u zelfs in de vorm van een „etentje" geven, waarbij dan de Irish Stew de hoofdschotel kan vormen en de Irish coffee met de taart het dessert. De voorspijs wordt dan vanzelfsprekend de Mulligatawny soup. Zijn er soms lezeressen die in het bezit zijn van nog meer specifiek Ierse recepten, dan houden wij ons hiervoor graag aanbevolen.

MlJLLIGATAW?iY SOEP

Twee uien, 1 wortel, blikje bleekselderij, 4 appels, 60 gr. boter, 1 pond magere ham, 5 gr. kerriepoeder, 30 gr, bloem, 1 1/2 I bouillon, 1 theelepel basterdsuiker, sap van 1'2 citroen, 20/) gram koude kip (voor 6 personen).

Schil en snijd de uien. schrap en snijd de wortel, snijd de selderij klein, schil en hak de appels. Snijd de ham fijn, Smelt de boter in een braadpan en voeg de kleingesneden groenten "n fijngesneden ham toe. Bakken tot lichtbruin; daarna alle andere ingrediënten toevoegen behalve de kip. Breng de .?oep aan de kook onder voortdurend roeren, daarna de pan sluiten en laten trekken tot de groenten zacht zijn. Roer alles door een zeef en voeg dan de kleingesneden kip erdoorheen. Breng de soep weer aan de kook en dien ze op met drooggekookte rijst. Desgewenst 1/8 I room door de soep roeren alvorens op te dienen.

IRISH STEW

400 gram mager lams- of varkensvlees, 200 gram groene savooiekool, 1/2 selderieknol, 150 gram winterwortels, het wit van 2 preien, 100 gram uien, peper, zout, 60 gram boter, vleesboulllon, aardappelen, boter.

Het vlees in dobbelstenen snijden en laag om laag met de grof gesneden groenten en de in plakken gesneden uien in een stoofpan doen met dikke bodem. Voeg de bouillon toe en breng alles aan de kook. Zout en peper toevoegen. Thans ongeveer een uur laten stoven op laag gaspitje of in de oven. Daarna de in dikke plakken gesnedenaardappelen erop leggen en nog eens een half uur laten stoven tot ook deze gaar zfjn. Heet opdienen.

IRISH TIPSY CAKE

Een ronde cake van 23 cm doorsnee van Moscovlsch gebak of 6 afzonderlijke kleine cakes. 4 eetlepels frambozenof aardbeienjam, 3 eetlepels Ierse whisky, 5 eetlepels sherry, 5 dl melk, 4 eieren, 40 gr. suiker, 1/4 theelepel vanille-essence of pakje vanillesuiker, slagroom, 50 gram gepelde amandelen.

Snijd de cake overdwars doormidden en bestrijk hem met een laagje jam. Breng de lagen dan weer op elkaar in een glazen schaal. Sprenkel de whisky en de sherry erover en laat dit ongeveer een uur staan. Verwarm de melk. Klop de eieren met suiker en vanilleessence of (-suiker) in een andere pan met wat kokend water (dus au bain marie). Klop de melk erdoor. Blijf kloppen tot een mooie gladde saus is ontstaan. Giet deze over de cake en laat het afkoelen. Versier het geheel met slagroom en gepelde amandelen.

IRISH COFFEE

U vult een wijnglas met achtereenvolgens 3 theelepels suiker, hete, sterke zwarte koffie (het glas moet nu voor 2/3 vol zijn) en 3 eetlepels whisky. Tenslotte heel voorzichtig, over de bolle kant van een lepel een laag ongezoete en ongeklopte room gieten. Deze moet als een witte rand op de koffie blijven liggen; vandaar het voorzichtige gieten. Niet roeren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 maart 1972

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Ierse recepten

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 maart 1972

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken