Bekijk het origineel

Bisschoppen handhaven eis aftreden Makarios

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bisschoppen handhaven eis aftreden Makarios

DE KWESTIE'CYPRUS:

2 minuten leestijd

De drie bisschoppen van de Synode van de kerk van Cyprus handhaven op hun eis, dat aartsbisschop Makarios dient af te treden als staatdioofd. De drie bisschoppen hebben gisteravond gesproken over hun antwoord op de afwijzing door Makarios van de eis der synode, dat hij onverwijld dient af'te treden. Volgens zegslieden zal het antwoord vandaag in het aartsbisschoppelijke paleis' te Nicosia aan Makarios worden overhandigd.

De drie bisschoppen hebben alle argumenten die Makarios tegen zijn aftreden heeft ingebracht, verworpen. Het antwoord van Makarios' besloeg vijf bladzijden.

De aartsbisschop verwierp in zijn antwoord de eis van de synode. In dat antwoord werd echter ook gezegd, dat hij zou aftreden indien de synode aan die eis vasthield, maar hij waarschuwde tevens, dat zulks tot een onvermijdelijke beroering en een scheuring in de kerk zou leiden. Daarvoor zou hij dan geen verantwoordelijkheid op zich kunnen nemen.

Verder betwistte Makarios het recht van de Synode om zijn aftreden te eisen. Hij betoogde, dat zijn presidentschap in de bijzondere omstandigheden waarin Cyprus verkeert niet in strijd is met het canonieke recht, dat kerkelijke functionarissen de uitoefening van wereldlijke macht verbiedt.

Verder waarschuwde de bisschop, dat het ten gevolge van de moeilijke toestand op het eiland onmogelijk zou blijken verkiezingen te houden indien hij thans als president zou aftreden. Een dengelijike ontwikkeling, voegde hij hieraan toe, zou kunnen leiden tot het einde van de staat Cyprus en tot verdeling van het eiland tussen Griekenland en Turkije. De eis van de Synode wordt beschouwd als een deel van de campagne van het Griekse kolonelsregime om Makarios weg te werken. De oorspronkelijke eis van de Synode ontketende grote pro-Makarios demonstraties.

^Éé

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 maart 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Bisschoppen handhaven eis aftreden Makarios

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 maart 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken