Bekijk het origineel

VS kampt met energievoorziening

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

VS kampt met energievoorziening

4 minuten leestijd

WASHINGTON — De Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken, Rogers Morton, heeft gezegd dat de Verenigde Staten op dit moment te kampen hebben met een crisis op het punt van de energievoorziening en dat de VS tegen 1985 meer dan de helft van de olie die het nodig heeft zal moeten importeren.

Wij maken ons ongerust dat het westelijk halfrond en vooral Canada en Venezuela niet in staat zullen blijken om in de steeds groeiende behoefte te voldoen en dat het grootste deel van de extra invoer uit het Midden Oosten en Noord-Afrika zal moeten komen, zei Morton. Hij was de eerste spreker tijdens een zitting van de commissie voor binnenlandse zaken van het huis van afgevaardigden die een onderzoek instelt naar de energiebehoeften van de VS, dat tien dagen zal duren. Morton zei dat de VS in ernstige moeilijkheden verkeerden op het punt van de energiebronnen en de olie-voorzieningen. Het verbruik groeit over de gehele wereld terwijl de produktie niet in gelijke mate toeneemt, zei hij. Terwijl de VS slechts zes procent van de wereldbevolking heeft, gebruikt het land een derde van de wereldenergievoorziening. Inlichtingen van het Centrale Comité van de Chinese Commuinistische Parlij in verband met Nixon's bezoek aan Peking. (Ten behoeve van kaderbesprekingen).

Onlangs is, na een .grondige studie door het Centrale Comité, besloten het verzoek van de president van de VS om Peking te bezoeken in te willigen en is door premier Tsjoe en Lai een uitnodiging gestuurd. Het tijdstip van dit bezoek is vastgelegd voor mei 1972, maar het bepalen van de juiste datum zal aan hem (Nixon) worden overgelaten. Dit bezoek is een belangrijke gebeui tenis in het bestaan van onze partij en ons volk. Het is noodzakelijk dat de gehele partij en het gshele volk een zelfde en juist begrip heeft van de aard en de betekenis van deze gebeurtenis. U wordt daarom verzocht de volgende boodschap over te brengen aan allen binnen en buiten de partij: • Het uitnodigen, door de preniier van Nixon om Rood China te bezoeken was een persoonlijke beslissing van voorzitter Mao. Hoewel sommige kameraden in het Centrale Comité een andere mening hadden, steunden zij uiteindelijk, na een uitvoerig debat, toch voor deze beslissing. • Het uitnodigen van Nixon om China te bezoeken is een andere uiting van onze strijd tegen het Amerikaanse imperialisme. Het doet geen afbreuk aan onze consequente houding tegenover het Amerikaanse imperialisme en alle reactionairen.

• Het uitnodigen van Nixon voor e?n bezoek is een andere uitii^g van onze steun aan de anti-Amerikaanse strijd van Afro-Aziatische en Latijns Amerikaanse revolutionairen. Terwii! de Amerikaanse imperialisten aan de conferentietafel gekluisterd zitten, kunnen zij zich helemaal richten op het behalen van nieuwe overwinningen. • Nixon's verzoek om China te bezoeken kondigt het volledige bankroet aan van de imperialistische politiek van de VS. Een politiek die erop gericht was om samen één grote kliek te vormen met alle reactionairen ter wereld, om de Chinese Volksrepubliek te isoleren in de afgelopen 20 jaar. De feiten spreken voor zichzelf. Na het neerhalen van de stinkende fagade van supermacht en nucleair despotisme, beijveren de Amerikaanse imperialisten zich nu voor ons te buigen en zij smeken ons om vrede. # Het uitnodigen van Nixon voor een bezoek aan Peking is een belangrijke strategische zet om het Sovjet-Russische socialistisch-imperialisme te isoleren. De huidige Chlnees-Russische tegenstelling is er een van vijandigheid. Het is de voornaamste tegenstrijdigheid in onze buitenlandse betrekkingen. De Sovjet-Russische revisionisten staan klaar om op elk ogenblik een nucleaire aanval op ons land te gebinnbeginnen. Als zij aan de zijde van het Amerikaanse imperialisme zouden staan, zouden zij veel fanatieker zijn. Door het verbreken van de samenwerking tussen de Amerikanen en de Sovjets, brengen wij de agressieve plannen van het Sovjet-revisionisme de ergste slag toe.

• Beslissende stap
9 Het uitnodigen van Nixon voor een bezoek is een beslissende stap, die genomen wordt om het probleem van Taiwan op te lossen. Gedurende de laatste zo ongeregelde jaren heeft het Amerikaanse imperialisme ons gewijde grondgebied Taiwan bezet gehouden en steunde zij de kliek van Tsjang-kaiTsjek om onze zetels in de Algemene Vergadering van de VN en in de Veiligheidsraad bezet te houden. Nu is de tijd gauw gekomen dat deze problemen

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 april 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

VS kampt met energievoorziening

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 april 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken