Bekijk het origineel

Luchtmachtmuseum weer opengesteld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Luchtmachtmuseum weer opengesteld

3 minuten leestijd

(Van onze correspondent). Het luchtmachtmuseum op de vliegbasis Soesterberg is vanaf 1 april weer voor het publiek toegankelijk. Het museum laat dit jaar twee nieuwe aanwinsten zien nl. een Avro Anson en een North American B-25 Mitchell. De Anson in het museum is van een enigszins ander type dan de Ansons die kort na de oorlog bij de luchtmacht vlogen. Er is echter geen enkele originele Anson meer te krijgen, waardoor men heeft besloten dit iets afwijkende type te plaatsen, dat in ieder geval beter is dan helemaal niets.

Met de komst van de Mitchell is een langdurige wens van de luchtmacht in vervulling gegaan. De Mitchell bommenwerper was tijdens de Tweede Wereldoorlog ingedeeld bij het 18e squadron van de Militaire Luchtvaart van het KNIL. Bij de souvereiniteitsovérdracht is het ISe squadron overgedragen aan de AURI (de Indonesische De gedeeltelijk opengewerkte Harvard. luchtmacht). Toen begin 1970 Z.K.H, Prins Bernhard een bezoek aan Indonesië bracht, kreeg hij van de AURI de toezegging dat zij een van de vijf overgebleven Mitchells (die voor (te sloop waren bestemd) beschikbaar stelde voor het luohtmaohtmuseum. Nadat in mei 1971 de Mitchell in een 9-tal kisten was gearriveerd, werd het toestel op Soesterberg nog wat opgeknapt en gemonteerd, waarna op 23 olktober de officiële overdracht plaats vond. Voor de twee nieuwe aanwinsten van het museum hebben drie andere toestellen het veld moeten ruimen, te weten: de Piper Cub,, de Hunter en de Meteor 8. De laatste is uitgeleend aan de Aviodome op Schiphol.

De coUectie omvat naast de Anson en de Mitchell voorts een Spitfire, Mustang, Tiger Moth, Dominie, Harvard, Meteor 4, Fokker S.14, Thunderstreak alsmede een Hiller Raven helicoipter. Voorts is er nog een linktrainer, die in de toekomst ook zal worden gedemonstreerd. De Anson en de Harvard zijn gedeeltelijk opengewerkt, waardoor vooral de motoren goed kunnen worden bekeken.

FOTOGALERIJ

In de fotogalerij ziet men een serie historische foto's uit de periode 1913-meidagen 1940. Er wordt thans nog gewerk aan de opbouw van een „ontwikkelingshoek", die een apart gedeelte van het museum zal gaan beslaan. Hier zal aan de hand van een fotoserie, materialen e.d. een beeld worden gegeven van de periode tussen de ballon en de Starfighter. Voorts zal hier m.b.v. vliegtuiginstrumenten en opengewerkte motoren de besturing en voortstuwing van een vliegtuig worden gedemonstreerd.

Naast dit alles is er verder nog een schietstoel en een kleine collectie uniformen te bezichtigen. Dat het luchtmachtmuseum uit zijn jas is gegroeid is een duidelijke zaak; het is dan ook te hopen dat het museum binnen afzienbare tijd meer plaatsruimte ter beschikking krijgt. Het museum is tot 1 december geopend, op zaterdagen van lO.OO tot 16.00 uur. Bezoeken in groepsverband zijn ook in de week mogelijk. Afspraken hiervoor kunnen worden gemaakt met de conservator van het museum, de heer G. W. Glerum.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 april 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Luchtmachtmuseum weer opengesteld

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 april 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken