Bekijk het origineel

Belgisch-Nederlandse industriële besprekingen over Japanse import

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Belgisch-Nederlandse industriële besprekingen over Japanse import

BENELUX ERNSTIG BEZORGD OVER DE ZEER SNEL TOENEMENDE INVOER

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Op donderdag 25 mei zullen in Tokio besprekingen beginnen van een delegatie van de Belgische Federatie van de Ondernemingen der Metaalverwerkende Nijverheid (Fabrimetal) en van de Federatie Metaal- en Elektrotechnische Industrie (FME) met industrie-organisaties van Japan over het afsluiten van een akkoord ter regeling van de importen van een aantal Japanse elektrotechnische produkten in de Benelux-landen. De delegatie, die onder leiding staat van de heer A. Prins, gedelegeerd lid van het hoofdbestuur van de FME, bestaat verder uit de heren J. Plate-

voet, groepsdirecteur van Fabrimetal, drs. C. J. J. de Wit en drs. S. J. G. Wijnands, resp. hoofd en stafmedewerker der afdeling economische zaken van de FME.

Deze besprekingen volgen op de uitingen van ernstige bezorgdheid over de snel toenemende invoer van die Japanse produkten in de Benelux-landen door de regeringen van die landen aan de regering van ,1apan.- Deze invoer heeft betrekking op radio-ontvangers, opname-apparatuur, elektronische rekenmachines, elektronenmicroscopen en televisie-apparaten. De FME deelt mee dat Japan door zijn snel gestegen afzet in de Benelux reeds een belangrijk deel van de markt ten kosten van de Nederlandse en Belgische elektrotechnische industrie heeft overgenomen.

Het Japanse industrieverbond heeft echter met akkoorden voor andere sectoren reeds aangetoond, aldus de FME, dat Japan niet de bedoeling heeft een eigen expansieve industriële ontwikkeling ten koste te laten gaan van de industrieën in andere landen.

De Japanse regering heeft meegedeeld hiervoor begrip te hebben en verklaart dat de betreffende organisaties van het Japanse bedrijfsleven bereid zijn ook met de Beneluxorganisaties tot een regeling te komen.

De regeringen van de Benelux en van Japan hebben, aldus de FME, met hun handelspartners steeds een vrije handelspolitiek voorgtstaan. Bij het afsluiten van het handelsverdrag tussen de Benelujlanden en Japan is men akkoord gegaan met een vrijwaringsclausule teneinde de werkgelegenheid en het investeringsbeleid in de eigen landen niet te erstoren. Die vrijwaringsclausule kan indien noodzakelijk, door de respectieve regeringen van toepassing worden verklaard.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 mei 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Belgisch-Nederlandse industriële besprekingen over Japanse import

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 mei 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken