Bekijk het origineel

Overzicht Rotterdamse graanmarkt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Overzicht Rotterdamse graanmarkt

4 minuten leestijd

ROTTERDAM — Veemarkt, 5 juni: aanvoer: totaal 1005, slachtrunderen 786, varkens 219. Prijzen (in guldens

(FA. A. MAKREEL)

Het belangrijkste nieuws voor de graanhandel was wel de voorstellen welke bekend werden gemaakt over de nieuwe drempelprijzen voor de periode augustus '72 t/m juli ëê73. Ongeveer moet rekening worden gehouden met een verhoging van 4 a 5 pet. voor de diverse voedergranen. Door deze verhoging zal de belangstelling en het verbruik van de diverse derivaten wel weer toenemen.

De handel had vorige week een tamelijk vlot verloop. De verschillende voedergranen ontmoetteh de normale belangstelling. Loco USA mals kon weer goedkoper voor directe levering worden aangekocht. Ook in de Franse mals of opslagplaats binnenland waren geschikte offertes in de markt.

Laplata mais moest wel zeer duur worden betaald. De maisoogst in Argentinië wordt dit jaar ongeveer 4 milLioen ton kleiner geraamd. Vandaar de buitensporig hoge prijzen; Witte Mozambique veranderde niet in prijs.

Gerst blijft een zeer schaars artikel. De aangekomen Canada gerst werd gedeeltelijk naar binnenlandse opslagplaatsen gedirigeerd. Sorghum kon voor diverse mengvoeders nog worden aangekocht. De prijs licht echter wel zo hoog, dat het artikel nog maar weinig aftrek vindt. In Zweedse haver werd tegen hogere prijzen gehandeld. In Hollandse haver is weinig meer te koop. Loco gedenatureerde tarwe moest wel iets hoger worden aangehouden. VEEKOEKEN

Hoewel er in de veekoekensector niet zoveel ondernomen werd, was de ondertoon wel wat beter te noemen. Grote tweedehands posten waren er niet te slijten en de vraagprijzen konden dan ook veelal gerealiseerd worden. Vooral bij glutenpellets was dit het geval en voor gewachte posities werden tot langzaam oplopende prijzen soms wat zaken gedaan. Op aflading vroeg men ook meer en werden lagere biedingen geweigerd. Cocos was wel iets beter, hoewel er voor de aangekomen boten nog bepaald niet teveel werd gevraagd. Op aflading noteerde cocos voor de zomerposten onveranderd, maar voor de wintermaanden moest men wel wat meer hebben.

Van grondnootschrootpellets uit boten ging regelmatig wat af. Katoenpellets werden tot interessante prijs uit boot geoffreerd. Ook negerzaadschilfers 0p juni/juli waren geschikt te koop. Lijnschilfers en meelpellets blijven duur; op aflading. Er werd dan ook maar mondjesmaat gekocht. Lijnschroots was op termijn ook heel wat vaster. Lijnzaad had opnieuw met op en neer gaande prijzen te maken.

In palmpitschilfers ging op komend najaar wat om. Raapschroot noteerde onveranderd met enkele zaken uit een boot met pellets. Zonneschrootpellels waren in de boordvrijsector een vergeten artikel. USA soya was uit gewachte en aangekomen boten voor zeer schappelijke prijzen te koop. Op termijn noteerde' USA soja zo goed als ongewijzigd met slechts fractionele verschillen. Voor Hollandse soya moest t.o.v. USA een hele premie betaald worden.

Hominyshop is een artikel dat niet meer geïmporteerd kan worden door de hoge heffing welke er op is komen te drukken. Ook vetrijke maisvoermeel en pellets moeten aan bepaalde EEG-eisen voldoen om zonder heffing geïmporteerd te kunnen worden. Het geëxtraheerde produkt kan, zoals het er nu uitziet, normaal onder dezelfde omstandigheden verkocht worden; alweer een maatregel waar Nederland in voorop loopt om de Franse maisprodukten het bijzonder naar de zin te maken zonder rekening te houden met de belangen van vele Hollandse mesters en veehouders die op basis van minimale winsten en soms ook nog verliezen, een schrale boterham proberen te verdienen.

In de molenafvallen sector veranderde weinig. Voor Hollandse gries bestond af en toe enige interesse, doch verder was het rustig. Restanten Plata grintpellets waren opnieuw wat lager te koop.

Tapioca was voor loco/direct en gewachte boten zeer vast. Er is weinig op komst en grotere aanvoeren zijn er pas weer eind juni/begin juli te verwachten. Deze posities waren nog zeer geschikt te koop terwijl op aflading eerder wat gemakkelijker in de markt lagen.

Lucerne noteerde op zomer en winter een kleinigheid lager. Pulp was beslist beter. Er zijn enige .verladingsmoeilijkheden van Noord Amerika, waardoor er ineens meer belangstelling voor spoedige partijen aan de dag werd gelegd. Hollandse fabrieken verhoogden de prijzen van Loco tot juli-levering, terwijl er op aflading en levering deze zomer voor import brokjes ook meer gevraagd en gemaakt werd. Voor a.s. winter kocht men nog zo goed als tot ongewijzigd zijnde prijzen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 juni 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Overzicht Rotterdamse graanmarkt

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 juni 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken