Bekijk het origineel

Prof. dr. D. Nauta maandag 45 jaar Geref. predikant

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Prof. dr. D. Nauta maandag 45 jaar Geref. predikant

2 minuten leestijd

Maandag 12 juni a.s. is het 45 jaar geleden, dat prof. dr. D. Nauta, emeritus gewoon hoogleraar van de Vrije Universiteit te Amsterdam, in het ambt van predikant werd bevestigd in de Gereformeerde Kerk van Woubrugge. Dit is tevens de enige gemeente die ds. Nauta gediend heeft voor hij zijn professoraat aanvaardde.Doede Nauta werd op 11 april 1898 te Ferwerd in Friesland geboren, waar zijn vader burgemeester was.

In 1927 werd hij kandidaat en hij stond in Woubrugge tot 1936. In het daaraan voorafgaande jaar was hij gepromoveerd tot doctor in de Godgeleerdheid op een kerkhistorisch proefschrift over Samuel Maresius. Zijn promotor was toen prof. dr. H. H. Kuyper, die hij in 1936 aan de VU zou opvolgen als hoogleraar in de algemene en vaderlandse kerkgeschiedenis en het kerkrecht. In 1968 werd hem op 70-jarige leeftijd emeritaat verleend, waarna zijn leeropdracht werd gesplitst: prof. dr. J. van den Berg doceert de vaderlandse kerkgeschiedenis, het kerkrecht en de algemene kerkgeschiedenis sinds 1650, terwijl prof. dr. C. Augustijn belast is met het onderwijs in de algemene kerkgeschiedenis voor 1650, de methodologie en de leraarsopleiding.

Dr. Nauta, die ook op een tweetal plaatsen gestaan heeft voor een benoeming aan de Kamper Hogeschool, heeft in het Gereformeerd kerkelijk leven vele functies en lidmaatschappen gehad. Talrijke boeken, brochures en artikelen heeft hij op zijn naam staan, o.a. over Calvijn en een uitvoerige verklaring van de Dordtse kerkorde.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juni 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Prof. dr. D. Nauta maandag 45 jaar Geref. predikant

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 juni 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken