Bekijk het origineel

Zware gevechten in Quang-Tri gaan door

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zware gevechten in Quang-Tri gaan door

De oorlog in Vietnam

3 minuten leestijd

SAIGON, >voensdag — In de provinciestad Quang Tri zijn dinsdag gevecliten van huis tot huis tussen Noordvietnamese en Zuidvietnamese soldaten uitgebroken. Het centrum van de stad is nog steeds in handen van de Noordvietnamezen. Associated Press verslaggever Putzel berichtte : „Er wordt om iedere meter grond gevochten". Noordvietnamese soldaten beschieten de Zuidvietnamezen

vanaf iedere straathoek. De hevige gevechten hebben aan beide zijden grote verliezen veroorzaakt, maar niemand in Quang Tri heeft de tijd om de doden te tellen. Een Zuidvietnamese officier deelde Putzel mee dat „het fort van de stad niet meer is te zien door de dode Noordvietnamezen".

Een Amerikaanse adviseur van de luchtmacht Kapitein Robert C. Riddel deelde mee: „Dit is nu een echte conventionele oorlog in de stad. De gebouwen belemmeren onze mannen het uitzicht, maar ook zij kunnen niet goed zien. Dit betekent dat het aantal doden aan beide zijden buitengewoon hoog is". Ten zuiden van het gevechtsterrein in Quang Tri is in de heuvels ten westen van hoofdweg 1 de hele nacht gevochten tussen paratroepen van Zuid-Vietnam en een peloton Noordvietntmezen. De Noordvietnamezen hadden onder dekking van mortiergeschut een aanval op een luchtbasis gedaan. Zij doodden bij hun aanval 12 paratroepers en verwondden naar schatting 41 Zuidvietnamezen. De verlieze naan Noordvietnamese zijde waren naar schatting 30 doden. Een Noordvietnamese soldaat werd gevangengenomen. De voormalige keizerlijke hoofdstad Hue werd getroffen door 25 stuks artilleriegeschut. Tien burgers werden gedood en drie gewond.

VS-STEUN

Zuidvietnamese grondtroepen aan het noordelijke front hebben uitgebreide steun ontvangen van de Amerikanen uit de lucht, maar omdat de troepen zo dicht op elkaar zitten konden de Amerikaanse vliegtuigen niet vermijden dat ook de Zuidvietnamese troepen enkele treffers te verduren kregen. Het Amerikaansa opperbevel deelde mee dat ook de Zuidvietnamese troepen bij Quang Tri twee maal per vergissing onder het bereik van de Amerikaanse bommen kwamen.

BOMBARDEMENTEN

Amerikaanse bommenwerpers voerden meer dan 300 aanvallen uit op wegen, bruggen en voorraadschuren in Noord-Vietnam en radio Hanoi maakte bekend dat er drie Amerikaanse vliegtuigen waren gneergeschoten. Van Amerikaanse zijde werd dit bericht niet bevestigd. In de oorlog ter zee werd de Amerikaanse torpedobootjager „Warrington" ernstig beschadigd, omdat de boot op een mijn liep in de golf van Tonlcin. Ten tijde van de explosies werd er door de Noordvietnamese kustbatterij niet geschoten. Het onderzoek naar de oorzaak van de explosies is nog in volle gang.

KISSINGER

De adviseur van president Nixon Henry A. Kissinger is dindsdag niet met president Nixon uit Californië in Washington teruggekeerd en volgens sommige geruchten zou hij zich in Parijs bevinden.

„Ik kan u daar niets over zeggen", verklaarde de tweede perschef Gerald L. Warren, Er zijn de laatste tijd herhaaldelijk aanwijzingen geweest dat er nieuwe geheime besprekingen in Parijs gevoerd zullen worden door Kissinger over de oorlog in Vietnam. De belangrijkste Noordvietnamese onderhandelaar Le Due Tho is op het moment in Parijs en verklaarde het afgelopen weekeinde dat hij bereid was Kissinger te ontmoeten. •k Een kijkje in een verzamelkamp voor de ,.goedkope" neger-arbeidskrachten ten zuiden van Rome. De foto is genomen met een telelens omdat de politie fotograferen in het kamp zelf heeft verboden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 juli 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Zware gevechten in Quang-Tri gaan door

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 juli 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken