Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

RD-receptenhoek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

RD-receptenhoek

5 minuten leestijd

Nu de vakanties voor het grootste gedeelte weer achter ons liggen zullen veel lezers en lezeressen oe zijn aan de veelal moeilijke opgave om enkele pondjes gewicht kwijt te raken. Hieronder volgen enkele kalorie-arrae, maar niettemin zeer smakelijke menu's. De recepten zijn voor 4 personen. Natuurlijk is ook matigheid geboden bij de broodmaaltijden, anders hebben deze menu's nog weinig zin. Ook de „tussendoortjes" mogen niet te vet en te zoet zijn.

Zomersoep

Twee liter bouillon, 1 bosje kleine preitjes. 200 gr. wortelen, 2 kleine paprika's, 4 tomaten, 150 gr. bloemkool (een halve kleine bloemkool), 50 gr. macaroni, 2 teentjes knoflook, peterselie, tijm, 200 gr. 20plus komijnekaas aan dikke plakken.

Maak de groente schoon en snijd de preitjes, wortelen, paprika en bloemkool in kleine stukjes. Ontpit de aardappelen. Was alle groente. Breng ae bouillon aan de kook en maak hierin de groente, de aardappelen en de macaroni in ongeveer 30 min. gaar. Trek de tijm mee. Ontvel de tomaten door ze enkele ogenblikken boven een gasvlam te houden of in kokend water onder de dompelen en daarna het vel eraf te trekken. Snijd de tomaten in stukjes. Was de komkommer en snijd die in blokjes. Laat de tomaat en de komkommer de laatste vijf minuten meekoken. Voeg op het allerlaatste moment gewassen en fijngesneden peterselie toe.

Snijd de dikke plak kaas in blokjes. Leg in een kom enkele blokjes kaas, schep hierop de het soep, zodat de kaas iets smelt. Neem bij de soep plm. 3 dunne plakken stokbrood per persoon, met een niet te grote appel als dessert, dan hebt u een maaltijd genoten van plm. 500 kcal.

Kip in het potje

Een Romeinse braadpan (Romer Topf), 1 braadkip van ongeveer 1200 gr. in vieren gesneden, 4 tomaten, 100 gr. champignons, l paprika, 2 sjalotjes, 2 teentjes knoflook, peper, zout, chilipoeder, tijm, peterselie.

Zet de Romeinse braadpan plm. 15 minuten in koud water. Wrijf de kip in het zout, peper en chilipoeder. Was de tomaten en snijd ze in stukken. Was de champignons, snijd het onderste stuk van het steeltje en snijd ze in plakken. Was de paprika, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd hem in reepjes. Leg de stukken kip in de braadpan en leg de groenten eronder, ertussen en erop. Zet de braadpan in een hete oven (200 gr. Celsius) en laat de kip in plm. 45 minuten gaar worden. 1/4 deel van deze portie met 100 gr. aardappelen en 200 gr. sperziebonen en 2 dl. magere yoghurt eventueel met 50 gr. aardbeien toe geeft totaal plm. 500 cal.

Kabeljauwgoulash

500 gr. kabeljauwfilet, 2 uien, 4 tomaten,-2 paprika's, 50 gr. boter of margarine, 40 gr. bloem, 5 dl. bouillon, 1 theelepel paprikapoeder, peter, zout, 1 teentje knoflook, peterselie.

Maak de uien schoon, snijd ze klein en fruit ze lichtbruin in de boter of margarine, samen met het fijngestampte teentje knoflook en paprikapoeder. Maak de paprika schoon door ze van steeltje, zaad en zaadlijsten te ontdoen, was ze en snijd ze in reepjes. Smoor de paprika 5 minuten mee, voeg 4 dl. bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Meng de bloem aan met de rest van de koude bouillon en bind de saus hiermee. Voeg nu de in blokjes gesneden vis en de gewassen en in stukken gesneden tomaten toe. Laat het gerecht in plm. 10 minuten gaar worden. De stukken vis mogen niet stuk geroerd worden. Maak de goulash op smaak af met peper, zout en gewassen en fijngesnede npeterselie.

1/4 deel van deze saus gegeven met 50 gr. rijst (rauw gewogen), 1/4 krop sla met 1 eetlepel slasaus (25 pet. olie) en 1 glas tomatensap vooraf levert plm. 500 cal.

Nu nog enkele recepten voor drukke huisvrouwen, die wel eens onverwacht snel een warme maaltijd moeten klaarmaken. Met onderstaande menu's kunt u in 20 a 30 minuten een warme maaltijd op tafel zetten. De menu's kunnen worden aangevuld met kant-en-klaar soep uit blik, op smaak gebracht met wat verse tuinkruiden. Ook een kanten-klaar toetje zoals yoghurt, vla, pudding of ijs met verse vruchten vraagt geen extra werk.

Spaghetti met hardgekookte eieren en rode saus

400 gr. snelkokende spaghetti, 1 eetlepel slaolie, 4 hardgekookte eieren, 6 dl. bouillon, 60 gr. boter, 60 gr. bloem, 3 eetlepel stomatenpuree (gemberstroop), 1 teentje knoflook, 1/2 eetlepel suiker (enkele druppels tabasco), peterselie.

Kook de spaghetti gaar in ruim water met zout en de olie. Smelt de boter, fruit hierin de fijngeknepen knoflook. Rper de bloem erdoor en maak er een gladde saus van door de bouillon toe te voegen onder af en toe roeren. Voeg de tomatenpuree toe en maak de saus op smaak af met de suiker (gemberstroop en' enkele druppels tabasco). Spoel de gare spaghetti af met koud water en warm die nog weer even op. Pel de hardgekookte eieren en snijd ze overlangs doormidden. Schenk de saus over de halve eieren. Garneer met gewassen, kleingesneden peterselie.Geef bij deze spaghetti een frisse komkommersla,

Tartaartje Hawaii

Vier tartaartjes, 4 schijven ananas, 4 .rode kersen of franse vruchtjes, 50 g boter, peper, zout, peterselie.

Bestrooi de tartaartjes met peter en zout. Verwarm de margarine in een koekepan tot die lichtbruin kleurt. Bak hierin de tartaartjes snel bruin en bijna gaar. Haal ze nu uit de koekepan en leg ze op een schotel. Bak nu de schijven ananas lichtbruin aan beide zijden en

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 augustus 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

RD-receptenhoek

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 augustus 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken