Bekijk het origineel

Vliegbasis Gilze-Rijen hield Open Dag

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vliegbasis Gilze-Rijen hield Open Dag

4 minuten leestijd

(door Henk Heiden) Afgelopen zaterdag hield de Koninklijke Luchtmacht op de vliegbasis Gilze-R(jen haar tweede en laatste „open dag" van dit jaar. Dat deze „open dag" van de Luchtmacht bij het publiek zeer goed aanslaat, blijkt wel uit het grote aantal bezoekers — ruim 65.000 — dat een bezoek aan de vliegbasis Gilze-Rijen bracht. Vanaf 9 uur 's morgens heeft het publiek kennis kunnen nemen van alle componenten van het luchtmachtbedrijf, haar taak en het materieel waarmee zij haar taak uitvoert. De hiertoe ingerichte „static show" omvatte in de openlucht de tentoonstelling van alle typen voertuigen en vliegtuigen welke bij de luchtmacht in gebruik zijn. In speciaal daarvoor opgetrokken tenten waren stands ingericht, welke een duidelijk beeld gaven van de verschillende onderdelen van de Luchtmacht. Het was daarom deste jammer dat de binnententoonstelling niet geheel tot haar recht kwam, doordat er in de tenten geen goede „doorstroming" van het publiek was, waaronder soms een gedrang ontstond zodat vele mensen niets of heel weinig te zien kregen.

VLIEGSHOW
Na demonstraties van model- en zweefvliegtuigen en het optreden van de drumband van de Koninklijke Kaderschool Luchtmacht, werd 's middags de vliegshow uitgevoerd, waaraan alle bij de Luchtmacht in gebruik zijnde vliegtuigen deelnamen. Mooie demonstraties werden gegeven door o.a. de Lockheed Neptune en de NF-5's van het 316 squadron van de vliegbasis Gilze-Rijen alsmede door de parachutespringers. Werkelijk spectaculair was de demonstratie van de Tipsy Nipper, gevlogen door een Belgische Luchtmachtkapitein. Dit zeer wendbare toestel is uitgerust met een 1300 cc Volkswagen motor en kan een max. snelheid bereiken van 230 km/u. Na afloop van het geheel noemde een woordvoerder van de vliegbasis de „open dag" zeer geslaagd, mede dank zij het grote aantal bezoekers. Dit zeer grote bezoekersaantal illustreerde hij als volgt: normaal worden er tijdens een „open dag" ca. 20 kinderen als vermist opgegeven, afgelopen zaterdag waren het er 63, welke allemaal weer werden teruggevonden...

HISTORIE
De historie van wat later de vliegbasis Gilze-Rijen zou gaan heten gaat terug tot 1913, in welk jaar de toenmalige luitenant W. C. J. Versteegh met een Farman-vliegmachine op de Molenheide bij het dorpje Rijen neerstreek om deel te nemen aan oefeningen met de landmacht. Bij de mobilisatie in 1939 werd op het veld een aantal vliegtuigen geplaatst van het type Fokker C-X en Koolhoven FK-51 die tijdens de oorlogsdagen van mei 140 verscheidene operationele vluchten maakten. Nadat de Duitsers zware aanvallen op de basis hadden uitgevoerd namen zij op 16 mei 1940 het veld over en bouwden het uit tot een grote, moderne „Luftwaffe-Fliegerhorst". Een groot gedeelte van de thans in ge bruik zijnde gebouwen stamt nog uit die tijd] Acht maapden na de bevrijding — op 10 januari 1946 — werd de vliegbasis Gilze-Rijen officieel in de Koninklijke Luchtmacht opgenomen, als onderdeel van het Commando Luchtvaart Opleidingen (CLO). Als onderdeel van het CLO werd het veld een zeer actieve basis, waar honderden vliegers, verkeersleiders en hulpverkeersleiders werden opgeleid. In augustus 1962 werd *e vliegeropleiding op de North-American F 6 Harvard gestaakt in verband met de intrede van de „all-jet-training", waardoor de vliegactiviteiten terug vielen. Hierna werd de basis gebruikt als verspreidingsbasis voor de jachtbommenwerpers van het Commando Tactische Luchtstrijdkrachten. In november 1966 kwam er meer leven in de brouwerij toen de Luchtmacht Officiers- en Kaderschool uit Breda naar de basis verhuisde. Sinds in 1967 de Elementaire Vliegeropleiding en de vliegeropleiding voor lichte vliegtuigen van Woensdrecht naar Gilze-Rijen zijn overgebracht is de basis hiermede één van de voornaamste opleidingscentra van het huidige Commando Luchtmachtopleidingen. Een zeer goed functionerend geheel is het op de vliegbasis gevestigde Luchtmacht Selectie Orgaan waar per jaar ca. 6000 personen een psychotechnisch onderzoek ondergaan op hun geschiktheid voor de diverse functies. De leerling-vliegers ontvangen bij de Vlieger- en Vüegdienstopleidingen een militair-vormende opleiding, gecombineerd met een introductie-vliegopleiding op de Fokker S-11. De leerlingen bestemd voor jachtvlieger krijgen hun verdere opleiding in Canada, terwijl zij die bestemd zijn voor de Groep Lichte Vliegtuigen hun verdere opleiding ontvangen op de vliegbasis Gilze-Rijen. Ervaren straaljagervliegers worden op de instructeursopleiding geschoold tot volwaardige instructeurs, die ook steeds worden herschoold in de itistructietechniek. Op de basis zijn verder nog gevestigd het Depot Vliegtuigmaterieel en de Aan- en Afvoer Groep Zuid, die beide tot het Commando Depots Materieel Luchtmacht behoren. Het eerste voorziet in de behoefte aan o.a. vliegtuigmaterieel, bewapening en munitie en het tweede verzorgt het transport. Sedert kort is er een squadron jachtbommenwerpers van het type Northrop NF-5 op de vliegbasis gevestigd, hetgeen de basis een nog levendiger beeld heeft gegeven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 augustus 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Vliegbasis Gilze-Rijen hield Open Dag

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 augustus 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken