Bekijk het origineel

Hervormde Synode: voor tweede keer dr. Van den Heuvel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Hervormde Synode: voor tweede keer dr. Van den Heuvel

Commissie voor nadere bezinning op structuurvragen

2 minuten leestijd

In een extra vergadering, die vrijdag te Driebergen werd gehouden, heeft de Ned. Hervormde Synode dr A. H. van den Heuvel (40) te Geneve benoemd tot scriba, tevens secretaris-generaal van de Ned. Herv. Kerk. Hij zal dus toch in deze functie ds F. H. Landsman opvolgen, die met emeritaat gaat.

De nieuwe secretaris generaal is thans werkzaam bij de Wereldraad van kerken te Geneve, als hoofd van de afdeling voorlichting en communicatie. Op 19 juni jl. had de synode deze benoeming ook reeds gedaan, maar dit besluit werd op formele gronden wegens het niet juist toepassen van de kerkorde nietig verklaard. Een extra synodevergadering was daarom nodig om in de komende vacature van secretaris-generaal te voorzien. Voordat het eigenlijke debat over de benoeming van de nieuwe secretaris-generaal begon, hield de Generale synode zich bezig met vragen rondom de huidige positie van de Hervormde kerk en haar organisatiestructuur. Dat gebeurde naar aanleiding van de brief van Prof. Dr. J. M. Hasselaar en Prof. Dr. H. Jonker en anderen, waarin onder meer de vraag werd gesteld of het in de tegenwoordige tijd nog wenselijk is, dat de secretaris-generaal voor onbepaalde tijd wordt benoemd.

MOTIES
De synode nam met algemene stemmen een motie aan om op korte termijn een commissie in te stellen, die zich met de structuurvragen rond de synode en het secretariaat-generaal zal bezighouden. De synode zal op grond van deze motie aan Dr. Van den Heuvel vragen om mee te denken, o.a. over de vraag van terminering van functies in het kader van de noodzakelijke bezinning op de huidige kerkelijke structuren. De motie om een tijdelijke secretaris-generaal te benoemen in afwachting van een kerkordewijziging voor benoemingen van perioden van vijf jaar, werd met 19 stemmen voor en 34 tegen afgewezen. Ook een motie om twee secretarissen-generaal te benoemen, haalde het niet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 september 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Hervormde Synode: voor tweede keer dr. Van den Heuvel

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 september 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken