Bekijk het origineel

Voedseltoestand in Rusland slecht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Voedseltoestand in Rusland slecht

Volgens Amerikadnse rapport

2 minuten leestijd

WASHINGTON — De voedseltoestand in de Sovjet-Unie is dermate ernstig, dat Moskou bezig zou zijn zijn grote voorraden aardappelen en granen op te kopen in andere landen van het Oostblok, nog buiten de grote hoeveelheden die men in de VS heeft besteld. Dit is maandag door het Amerikaanse

ministerie van landbouw bekendgemaakt.

Het ministerie heeft vernomen dat de grote droogte van dit jaar en de vertraging bij het oogsten er niet alleen toe hebben geleid dat in de Sovjet-Unie de graanvoorraden voor de broodvoorziening gezakt zijn, maar dat men in verband hiermee is moeten overgaan tot grote verkopen van vee.

In bepaalde gebieden is de droogte het grootst geweest sinds de jaren '30 en in zekere districten kunnen de abattoirs de aangevoerde aantallen vee niet verwerken, aldus het rapport.

Het zaaien van het wintergraan-1972 is over tijd. Voor zover bekend heeft men een achterstand van 25 percent bij dat werk.

Polen zou al bekend hebben gemaakt flinke voorraden aardappelen naar de Sovjet-Unie te zullen sturen, speciaal naar het gebied van Moskou, aldus het rapport, dat dit bericht, als het waar is, een „hoogst ongebruikelijke maatregel" vindt.

De landen van het Oostblok zouden de Sovjet-Unie misschien wel een miljoen ton aan graan, gerst en rogge willen verkopen. Hierover wordt nog onderhandeld.

Daarenboven zou Roemenië nog een half miljoen ton graan kunnen leveren, hetgeen het totaal dan brengt op 1,5 miljoen ton. De VS zullen de SovjetUnie dit jaar naar schatting 18 miljoen ton granen en sojabonen gaan leveren, ongeveer 9 miljoen ton van elk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 9 oktober 1972

Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's

Voedseltoestand in Rusland slecht

Bekijk de hele uitgave van maandag 9 oktober 1972

Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's

PDF Bekijken