Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

te voor verwen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

te voor verwen

6 minuten leestijd

Deze keer behandelen we een uitgave van de Stichting Koffiepropaganda Nederland, Emmaplein 5, Amsterdam, getiteld „Koffie Bijzonder". Het bevat allerlei bijzonderheden over de verschillende wijzen van koffiezetten: Filterkoffie met rondfilter, met snelfilter, kannetjeskoffie (koffiezetten In een gewone kan) espresso-koffie (d.m.v. een espresso-apparaat) percolatorkoffie, terwijl voor alle methoden een dosering van 6 tot 8 gram gemalen koffie per kop geldt. Voor acht koppen koffie één liter vers water op 50 gr koffie. De koffie wordt geserveerd met hete melk, koffieroom of koffiemelk. Bij hete melk wordt minder water op dezelfde hoeveelheid koffie gebruikt. Het boekje bevat ook enkele recepten die we hieronder laten volgen.

Koffievla
3 4 liter melk aan de kook brengen. Pan van vuur nemen en er een ei, 30 gr met wat melk aangeroerde maizena, 60 gr suiker en een hoeveelheid naar smaak sterk koffie-extract toevoegen. Nog even laten opkoken, dan in een schaal of puddingvorm gieten en eventueel vermengen met een paar lepels gestampte noga. De vla kan gegarneerd worden met wat gepelde amandelen en stijfgeklopte slagroom.

Kat op dak

Bij een royale hoeveelheid slagroom in een kopje 2 marshmallows doen en aan deze combinatie hete, zwarte koffie toevoegen. Het geheel 10 tellen laten staan om de marshmallows te laten smelten.

IJskoffie

In een long-drinkglas een portie vanllle-ijs doen en het glas verder vullen met koude, sterke koffie. Garneren met gezoete stijfgeklopte slagroom en er eventueel petit-fours of wafels op zetten. In elk glas twee rietjes zetten. Om de ijskoffie helemaal af te maken, kunnen er enige druppels „Schwarzwalder Kirschwasser" over de slagroom gesprenkeld worden.

Ierse koffie

Vier theelepels suiker en een goede scheut Ierse whisky in een groot wijnglas doen. Hete, verse en zwarte koffie erop gieten en roeren tot de suiker is opgelost. Het geheel bedekken met een laagje licht gezoete en niet helemaal stijfgeslagen slagroom. Niet meer roeren en opdienen zonder lepel.

Turkse koffie

Voor vier kopjes: vijf kopjes water, acht theelepels suiker, acht theelepels tot poeder gemalen koffie. Dit geheel aan de kook brengen in een speciaal koperen steelpannetje (de Turkse Ibrik). De koffie toevoegen; als de koffie ^egint te bruisen het pannetje even van het vuur nemen, dan opnieuw laten bruisen en weer opnemen. Enige druppels koud water sprenkelen om het koffiedik te laten bezinken. Zonder melk serveren in zeer kleine kopjes. Vooral niet door een zeefje gieten; op de koffie behoort schuim te drijven. Kenners van Turkse koffie eten het honingzoete koffiedik doorgaans op.

Marmercake
150 gr zelfrijzend baknjeel, 300 gr boter, 300 gr basterdsuiker, 5 eieren, 3 pakjes vanille-suiker, klein kopje koude melk, klein kopje koffie extract, halve theelepel zout.

Roer de boter tot room, voeg suikei', zout en eieren bij. De gezeefde bloem beetje bij beetje toevoegen. In een aparte kom door de helft van het deeg de melk roeren todat een smeuïge massa ontstaat. De andere helft van het deeg met het koffie-extract en de vanillesuiker tot eenzelfde smeuïge massa vermengen. Een tulbandvorm met gesmolten boter invetten, de boter laten stollen, de vorm met bloem bestuiven en een laagje van het lichtgekleurde deeg in de vorm doen. Een laagje van het donkere deeg met een theelepel voorzichtig op het lichte deeg scheppen en vervolgens afwisselend een laagje lichte en donkere massa invullen. De tulband in een niet te hete oven in ongeveer drie kwartier a 1 uur bruin en gaar bakken, in de open oven laten afkoelen en dan op een rooster storten.

Mokkataart.

Maak op de volgende manier biscuitgebak: splitf voor een springvorm van ca. 20 cm doorsnee drie eieren dusdanig, dat geen eiwit om de dooiers blijft. Klop de eiwitten zeer stijf en meng er lepelsgewijs onder voortdurend opkloppen 90 gram suiker door. Laat in deze schuimige massa de dooiers ongeroerd vallen en meng ze er dan luchtig doorheen. Spatel er heel voorzichtig 75 è 90 gr bloem (gezeefd) door met een tikje zout. Doe dit beslag in een van binnen beboterde, met bloem bestoven vorm en bak de taart in een matig warme oven in een half uur gaar. (Probeer of een breinaald er — in het midden gestoken — droog uitkomt). Langs de kant losmaken, op rooster of platte schaal doen en — na bekoeling — in twee lagen snijden. Zorg ervoor, dat de beide helften later weer precies op elkaar passen door van te voren een kleine insnijding over de hoogte van de rand te geven. Strijk een klein deel van de mokkaboter, die voor de garnering gemaakt moet worden, tussen de lagen. Hiervoor 20O gram boter luchtig roeren en er dan 200 gr gezeefde poedersuiker en wat sterke koffie doorheen mengen. De beide helften weer op elkaar doen en de kanten bestrijken met mokka-boter. De taart als een wiel door de lichtgebrande gemalen amandelen of chocoladehagel rollen. De bovenkant met wat mokkaboter bestrijken, de rest van de mokka-boter in een spuitzakje doen en er een garnering opspuiten. Gekristalliseerde viooltjes, zilveren pilletjes of stukjes walnoot zullen het uiterlijk van de taart nog verfraaien.

Kwark-koffie

250 gr magere kwark, 1,5 dl sterke koffie, 2 eiwitten, glaasje curagao, kirschwasser of cognac. Kwark en koffie schuimig roeren en eiwitten apart stijf kloppen. Vlug door de massa mengen; curagao, kirschwasser of cognac toevoegen. In glazen vullen, leuk garneren en koel opdienen. (Eventueel met slagroom garneren).

Koffie-traktatie

Halve liter sterke, koude koffie, 75 gr suiker, 15 gr witte gelatine. 50 gr gesnipperde amandelen, eetlepel cognac, kwart liter slagroom (naar smaak zoeten). Suiker en de tevoren in koud water geweekte gelatine in hete koffie oplossen. Na enige afkoeling de cognac erbij doen. Het geheel koud en stijf laten worden en deze gelei in kleine stukjes snijden. Gezoete slagroom stijfkloppen. Glazen of schaaltjes -vullen met afwisselend een laag koffiegelei, wat slagroom en geschaafde amandelen. Er eventueel een laagje mokka- of vanille-ijs tussendoor doen. Ter versiering slagroom opspuiten.

Tot slot nog enkele „koffierecepten" voor koek zonder oven.

Stapelkoek

250 gr frituurvet, 2 eieren, 6 eetl. suiker, 6 eetl. cacao, 7 eetl. melk, 20 gr fijngemalen koffie. 300 gr lange vingers. Suiker, cacao, koffie en melk dooreen roeren en met langzaam gesmolten vet vermengen. De opgeklopte eieren erdoor roeren tot het geheel een gladde massa is. Een kwart van de lange vingers op een schaal leggen met een brede en een smalle punt naast elkaar. Deze met een laag van de massa bedekken. Dan weer een laag lange vingers, maar horizontaal leggen, en bedekken met een laag van de massa. Weer een laag lange vingers in verticale richting, bedekken met een laa.g massa, een laag lange vingers horizontaal en de rest van de massa over de koek verdelen en deze tenminste een nacht laten opstijven.

Gevulde lekkerbekjes

Een rol ronde biskwietjes, 1.'8 1 sterke koude koffie, 125 gr poedersuiker, 1 pakje vanillesuiker, 3 eieren, l'/s eetlepel maizena. De eidooiers, suiker en vanillesuiker uitroeren en met de koude koffie verdunnen, daarna maizena toevoegen. Onder voortdurend roeren op een hele kleine vlam (velen doen dit au bain-Marie) de massa goed binden Van het vuur nemen, de eiwitten stijfkloppen en door de crème scheppen. Óp een koele plaats iets laten opstijven. Op de onderkant van een biskwietje een laagje crème spuiten en het tweede biskwietje er met de onderkant opleggen (Ideaal voor kinderpartijtjes).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 oktober 1972

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

te voor verwen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 oktober 1972

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken