Bekijk het origineel

Delegatieleider uit Parijs ontboden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Delegatieleider uit Parijs ontboden

Vragen rond vredesoverleg

2 minuten leestijd

SAIGON — President Van Thieu van Zuid-Vietnam heeft de leider van de Zuidvietnamese delegatie op de vredesbesprekingen in Parijs en de Zuidvietnamese ambassadeur in Washington naar Saigon teruggeroepen voor dringende besprekingen over onderhandelingen over een mogelijke regeling van de oorlog in Vietnam, zo is vanochtend bekend gemaakt.

Het Zuidvietnamese ministerie van binnenlandse zaken deelde mee, dat ambassadeur Pham Dang Lam uit Parijs was teruggeroepen en ambassadeur Tran Kim Phuong uit Washington. De woordvoerder zei, dat hij verder geen bijzonderheden kon verstrekken. Er gingen ook geruchten, dat de Zuidvietnamese ambassadeur in Londen, Vuong Van Bac naar Saigon was teruggeroepen, maar het ministerie van buitenlandse zaken kon dit niet bevestigen. Le Due Tho, de Noordvietnamese onderhandelaar, die in Parijs met de speciale adviseur van president Nixon, Henry Kissinger, de geheime besprekingen heeft gevoerd, is gisteren naar Hanoi vertrokken om verslag uit te brengen van het overleg. Hij zei op het vliegveld van Parijs : „Er is nog een aantal moeilijke punten te regelen. Maar ik zal naar Parijs terugkomen als de gelegenheid zich daartoe voordoet".
In Washington, waar Henry Kissinger intussen verslag had uitgebracht aan president Nixon, zei de woordvoerder van de president, Ronald Ziegler, later dat hij de verklaring van Le Due Tho niet wilde bestrijden.
Hij weigerde verder enige mededelingen over het Parijse overleg te doen en zei evenmin of president Nixon optimistisch of pesimistisch was over de vooruitzichten van een regeling. Ziegler voegde er alleen aan toe, dat er geen wijziging was gekomen in de politieke verklaring, die president Nixon op 8 mei had afgelegd — dat de bombardementen op Noord-Vietnam en de blokkade zouden voortduren totdat Noord-Vietnam akkoord is gegaan met een wapenstilstand voor geheel Indo-China en met de vrijliating van Amerikaanse krijgsgevangenen.
Bij de bespreking in het Witte Huis, de ambtswoning van de Amerikaanse president, waar Kissinger verslag uitbracht aan president Nixon, was ook generaal Haig aanwezig. Hij heeft vóór het Parijse overleg besprekingen gevoerd met de Zuidvietnamese president Van Thieu.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 oktober 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Delegatieleider uit Parijs ontboden

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 oktober 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken