Bekijk het origineel

Communisten zetten \ixon onder druk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Communisten zetten \ixon onder druk

HET VREDESBERAAD

3 minuten leestijd

PARIJS/SAIGON/HANOI. zaterdag — Hanoi zet \^a«hin!2;toii geleidelijk aan steeds sterker onder druk om het bereikte akkoord inzake Vietnam op 31 oktober in Parijs te ondertekenen. Na de verrassende publikatie van het akkoord afgelopen donderdag liet de Noordvietnamese onderhandelingsdelegatie in Parijs vrijdag weten dat geen verdere onderhandelingen met Henry

Kissinger zullen plaatsvinden als het akkoord op die dag niet is ondertekend. Tijdens de persconferentie die de Amerikaanse presidentsadviseur donderdag gaf zei hij nog drie of vier dagen geheime besprekingen met de Noordvietnamezen nodig te hebben om het vredesakkoord af te ronden.

President Van Thieu van Zuid-Vietnam weigert nog altijd overstag te gaan. In Saigon vertelde hij zijn aanhangers nu weer dat elke overeenkomst zijn handtekening zal moeten dragen. Hij accentueerde zijn verzet met het voorstel tot het houden van een referendum onder toezicht van de Verenigde Naties. De Noordvletnamese onderhandelingsdelegatie in Parijs wil uitsluitend in verdere onderhandeling treden met presidentsadviseur Henry Kissinger als Amerika het akkoord tussen Washington en Hanoi op 31 oktober wil ondertekenen. Woordvoerder Nguyen Thanh Ie zei vrijdag in Parijs dat de Noordvletnamese regeringsleiders bereid zijn Henry Kissinger op 30 oktober te ontmoeten als hij zich wil neerleggen bij die uiterste termijn van 31 oktober. Minister van buitenlandse zaken Duy Trinh zou voor de ondertekening in Parijs zijn en hij zou Kissinger graag aan de vooravond van de plechtigheid ontmoeten.

KOSYGllS

(AP) — Sowjet Premier Kosygin heeft vrijdag tot de diplomatieke vertegenwoordigers in Moskou van Noord-Vietnam en de Vietcong gezegd te hopen dat de besprekingen over Vietnam zullen worden voortgezet en dat zij zullen leiden tot de ondertekening van een overeenkomst ter beëindiging van de oorlog. Hij scheen hiermee de kant van Washington te kiezen dat wacht op een teken van Hanoi voor een laatste ronde geheime bespreking waarvan Henry Kissinger heeft gezegd dat deze binnen een paar weken of minder tot vrede kunnen leiden.

Tegen de Noordvletnamese zaakgelastigde Voen Toan en Coa Van Hoeng, het hoofd van de Vietcong-missie zei Kosygin verder dat voortzetting van de onderhandelingen niet slechts in het belang van de Vietnamezen en Amerikanen, maar ook in dat van de wereldvrede zou zijn. De verklaring van Kosygin is vrijdagavond door Izwestia, het regeringsorgaan, op de voorpagina afgedrukt.

JAPAN

Japan heeft op verzoek van ZuidVietnam de voorwaarden van Thieu voor een bestand overgebracht aan de Verenigde Staten. De Japanse minister van buitenlandse zaken, Ohira, heeft dit vrijdag in Tokio meegedeeld. Volgens hem behelzen de voorwaarden een garantie van Noord-Vietnam dat tijdens het bestand geen infiltraties in het zuiden worden ondernomen en voorts het verzet van het bewind in Saigon tegen een driepartijencoalitie. Volgens welingelichte kringen is dezelfde verklaring vermoedelijk rechtstreeks door Zuid-Vietnam ter kennis gebracht van Amerika maar hoopt Saigon mogelijk op deze wijze te bereiken dat Japan zijn invloed bij de Amerikanen aanwendt ten gunste van het bewind van Thieu. Japan heeft de Zuidvietnamese boodschap onmiddellijk doorgegeven aan de Amerikaanse ambassade in Tokio, zo deelde Ohira mee. Het verzoek was afkomstig van zijn Zuidvietnamese ambtgenoot, Tran Van Lam.

BOMBARDEMENTEN

De Amerikaanse minister van defensie, Laird, heeft te London vrijdag medegedeeld dat alle luchtbombardementen op Noord-Vietnam, dus boven de 20ste breedtegraad zijn gestaakt. Laird legde er de nadruk op dat terwijl de bombardementen boven de 20ste breedtegraad opgehouden waren, er wel nog bombardementen op de rest van Noord-Vietnam beneden de 20ste breedtegraad, en op de gedemilitariseerde zone en op de door de communisten bezette delen van Zuid-Vietnam zouden kunnen plaats vinden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 oktober 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Communisten zetten \ixon onder druk

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 oktober 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken