Bekijk het origineel

Zware bomaanvallen op Noord-Laos

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zware bomaanvallen op Noord-Laos

DE STRUD IN INDOCHINA

3 minuten leestijd

SAIGON, donderdag — Sinds het Amerikaanse luchtwapen niet langer boven de 20ste breedtegraad in Noord-Vietnam bombardeert, worden andere delen van Indochina krachtiger door het luchtwapen aangepakt. Zo is het aantal aanvalsvluchten naar Noord-Laos verdubbeld om de daar gelegerde regeringstroepen te steunen.

Inmiddels hebben Amerikaanse B52 bommenwerpers voor de zevende achtereenvolgende dag zware aanvallen uitgevoerd aan beide zijden van de gedemilitariseerde zone in een poging om een Noordvietnamese voorraadvorming voor een eventuele wapenstilstand te beletten. Ruim 50 B52's hebben 1500 ton bommen afgeworpen op communistische stellingen in het zuiden van Noord-Vietnam, in de gedemilitariseerde zone zelf en tussen de bufferzone en de 30 km zuidelijker gelegen stad Quang Tri.

In Da Nang hebben zegslieden verklaard, dat de zware aanvallen het gevolg ' waren van het signaleren van Noordvietnamese auto's, trucks, tanks, gftpantserde personeelswagens en geschut. In de afgelopen zeven dagen hebben de B52's ruim 400 aanvallen uitgevoerd langs de noordelijke grens, waar ruim 12.000 ton bommen werden afgeworpen boven communistische opslagplaatsen. Amerikaanse topfunctionarissen zeggen, dat het staken van de bombardementen boven de 20ste breedtegraad de luchtaanvallen slechts geografisch beperkt maar niet in aantal.

De Noordvietnamese radio heeft inmiddels omgeroepen dat de Amerikaanse luchtaanvallen in Indochina vele burgers het leven kosten en dat de schade aan het huizenbestand groot is. Verklaard werd, dat in oktober door beschietingen en luchtaanvallen in een gebied ten noorden van Saigon grote verliezen aan mensenlevens ontstonden, terwijl de materiële schade bijzonder groot was.

GENERAAL HAIG

President Nixon zal zijn adviseur generaal Alexander M. Haig Jr. naar Saigon sturen voor nieuwe onderhandelingen met de Zuidvietnamese president Nquyen van Thieu, aldus is door het Witte Huis woensdag bekend gemaakt. Haig, die de tweede raadgever van de Amerikaanse president is na Henry A. Kissinger ten aanzien van de nationale veiligheid, zal Washington woensdag verlaten om zondag weer in de Verenigde Staten terug te keren aldus maakte de perschef van het Witte Huis Ronald L. Ziegler bekend.

DOEL

Het doel van Haig's tweede reis naar Saigon binnen een maand tijds is „besprekingen met president Thieu over de vorderingen van het vredesoverleg en een algemene taxatie van de situatie in Vietnam te maken", aldus Ziegler. Op een vraag of de reis van Haig eveneens was voortgekomen uit nieuwe contacten met de Noordvietnamezen, herhaalde Ziegler desgevraagd dat hij geen commentaar kan geven op de contacten die de Amerikaanse regering met de communisten heeft.

Haig's laatste bezoek aan Saigon eindigde op 4 oktober, juist voor Kissinger en de Noordvietnamese onderhandelaars een doorbraak bereikten, die Kissinger later de woorden ontlokte dat „de vfede binnen het bereik was".

Het zal de negende reis van Haig naar Saigon zijn voor president Nixon. Eerder wa.s hij in 1970 drie maal. in 1971 twee maal en het lopende jaar drie maal in Vietnam.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 november 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Zware bomaanvallen op Noord-Laos

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 november 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken