Bekijk het origineel

Ritten voor het publiek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ritten voor het publiek

2 minuten leestijd

Op 26 augustus werden drie stoomritten voor het publiek gehouden, 's Morgens vroeg waren er NSSS'ers bezig de loc op te poetsen en op te stoken. De machine gebruikt per rit ongeveer 75 kilo vetkolen. De voorraad brandstof (per twee ton kosten de kolen ƒ 318) ligt opgeslagen op het waterleiding-terrein. Ook dit is een faciliteit van de I,DM-directie. Tegen elf uur reed het convooi — liOcomotief, Borniarijtuig en 9 lorries — naar het hek van het duinwaterleidinggebied. Een zeventig! al aspirant-reizigers wachtte daar al om zich a raison van ƒ 2,50 door de duinen te laten vervoeren.

Op de locomotief staan twee man. Op dit ogenblik zijn er drie stokers'machinist. De opleiding levert niet zoveel problemen op, omdat er geen ingewikkelde reglementen aan te pas komen. „De bestuurders van het bedrijf" beoordelen bovendien de vakbekwaamheid van de machinist. Maar toch kun je niet iedereen ..meester" laten worden, vindt de heer Pellenbarg. „Ze mogen nu eenmaal niet te hard rijden. (Als je niet oppast rijdt de machine zo 40 km'uur) en ze moeten natuurlijk ook steeds opletten dat er voldoende water in de ketel zit. En wat moet je doen als beide injecteurs zouden weigeren? Nee, ik ben altijd een beetje bang voor het water." Een industrieloc — ook van dit formaat — is geen speelgoed, dat je Jan en Alleman kunt toevertrouwen.

Even voor vertrek geeft een van de NSS'ers nog een waarschuwing: „Pel bij dat tweede wissel moet je even kalm aan doen, daar heb ik er vorige week met een lorrie naast gestaan". Elf uur krijgt de machinist het -•ertreksein. Cilinderkranen open, régulateur open... en grote stoomwolken uitstotend — alsof hij de Rheingold naar München moet rijden — zet de loc aan. Schokkerig en met rinkelende koppelingen volgen de rijtuigen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 november 1972

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Ritten voor het publiek

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 november 1972

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken