Bekijk het origineel

Communisten bereid tot verder overleg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Communisten bereid tot verder overleg

De vrede in Vietnam

3 minuten leestijd

HONGKONG, dinsdag — Het Noordvietnamese politburo-lid Le due Tho is dinsdag uit Hanoi naar Parijs vertrokken om deel te nemen aan een nieuwe ronde van vredesonderhandelingen met de Verenigde Staten, zo meldt radio-Hanoi. Noord-Vietnam geeft hiermee volgens de radio „eens te meer blijk van zijn oprechtheid en ernst ten

aanzien van vredesonderhandelingen". In Parijs zal Xuan Thuy, de leider van de Noordvietnamese delegatie naar de vredesconferentie, zich bij Tho voegen. Ook de Zuidvietnamese delegatieleider, oud-minister van buitenlandse zaken Pham Dang Lam, zou dinsdag uit Saigon naar Parijs terugkeren.

Nixons afgezant Henry Kissinger woonde maandagavond in Camp David bij Washington nog het gesprek bij dat zijn voornaamste medewerker generaal Haig bij terugkeer uit Saigon had met de Amerikaanse president. Haig bracht Nixon verslag uit van zijn besiprekingen met president Thieu van ZuidVietnam.

VERKLARING

Tho werd bij zijn vertrek uit Hanoi uitgeleide gedaan door de Noordvietnamese minister van buitenlandse zaken Nguyen Duy Trinh, en andere hoge functionarissen. In het bericht daarover zegt radio-Hanoi dat Noord-Vietnam het Amerikaanse voorstel betreffende nog een gespreksronde ter oplossinsg van de nog overgebleven problemen accepteert. Het Vietnamese volk wil dat ook de Amerikaanse regering ernstig, oprecht en eerlijk onderhandelt, omdat alleen op die manier de oorlog s,poedig beëindigd zal worden en de vrede hersteld, aldus de radio.

Radio-Hanoi waarschuwt dat het Vietnamese volk zijn strijd zal voortzetten als de Verenigde Staten de ondertekening van een vredesovereenkomst blijven uitstellen. -Blijven de Amerikanen de onderhandelingen hardnekkig vertragen, de ondertekening van de vredesovereenkomst weigeren en hun agressie-oorlog voortzetten, dan zal het Vietnamese volk vastbesloten zijrt strijd vervolgen, tot aan de uiteindelijke en ware vrijheid en onafhankelijkheid, aldus de radio.

WITTE HUIS

Maandagavond nog had het Witte Huis in Washington, in tegenstelling tot eerdere optimistische verklaringen duidelijk gemaakt dat er voor de totstandkoming van een definitief bestandsakkoord voor Vietnam nog meer dan één gespreksronde met Noord-Vietnam in Parijs noodzakelijk zou zijn. Tot dusver had de Amerikaanse regering in navolging van Kissinger verzekerd dat voor het uit de weg ruimen van de nog bestaande moeilijkheden nog maar een gespreksronde van drie of vier dagen nodig zou zijn.

SAIGON

De Zuidvietnamese minister van buitenlandse zaken Tran van Lam zei maandagavond in een toespraak eveneens dat Saigon nog steeds tegen sommige punten van het vredesontwerp tussen Hanoi en Washington is. Sommige bijzonderheden van het akkoord moeten eerst nog worden uitgewerkt alvorens Zuid-Vietnam zou kunnen tekenen. Volgens Van Lam betekent de overeenkomst in de huidige vorm „een stilzwijgende overgave aan de communisten aan de conferentietafel vèin wat zij op het slagveld niet hebben kunnen winnen".

Lam zei verder dat geen datum vastgesteld is voor de ondertekening van het vredesvoorstel dat uitgewerkt is tijdens de geheime onderhandelingen in Parijs tussen Henry Kissinger en Le doe Tho van Hanoi. Hij deelde mee dat de besprekingen tussen president Thieu en generaal Alexander Haiig, Saigon en Washington dichter bij elkaar hebben gebracht. „Over het algemeen zijn wij van mening dat generaal Haig onze problemen begrijpt. Zij zijn van gevoelen dat wij zeer dicht bij een overeenkomst staan, maar dat nog veel punten van de tekst opgehelderd moeten worden", aldus Lam. Hij zei te hopen dat het Kissinger zal gelukken de zienswijze van Saigon aan Hanoi duidelijk te maken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 november 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Communisten bereid tot verder overleg

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 november 1972

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken