Bekijk het origineel

Gemiddelde temperatuur was laag in 1972

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gemiddelde temperatuur was laag in 1972

OOK MINDER ZON DAN NORMAAL

4 minuten leestijd

DE BILT — In 1972 was het weer gemiddeld duidelijk aan de koude kant. Het was het koudste jaar sedert 1965. Het weer was bovendien veelal somber en vrijwel overal te droog.

De gemiddelde temperatuur bedroeg in De Bilt 8,8 graden tegen 9,3 graden normaal. Januari was de koudste en juli de warmste maand. Slechts vijf van de twaalf maanden waren aan de warme kant: februari, maart, juli, november en december. Maar alleen in de twee eerstgenoemde maanden was het zachte weer van betekenis. Vooral maart was een prachtige maand, waarin records werden geslagen.

Nog nooit had zo vroeg in het jaar een reeks dagen achter elkaar een zo hoge temperatuur gebracht. Op 26 maart sloeg het weer om, op 27 maart stormde het en op 28 maart viel sneeuw. Tot 26 juni duurde het voordat in De Bilt de eerste warme zomerse dag van het jaar kon worden opgetekend. In meer dan 120 jaar was het niet gebeurd dat het eerste zomerweer in een jaar zo laat kwam.

NEGEN

Maar van 16 tot 21 juli was het volop zomer met vooral in de avond nogal eens een onweersbui. De overige dagen van juli waren over het algemeen echter helemaal niet warm. In De Bilt werden in het hele jaar maar negen zomerse dagen opgetekend, tegen 22 normaal. Maar het aantal vorstdagen bedroeg toch ook maar 61, terwijl het er gemiddeld genomen 70 zijn.

De zon scheen in De Bilt 1496 uur tegen 1575 uur normaal in een schrikkeljaar. Zes maanden waren aan de zonnige kant, van de eerste maanden was dat alleen met maart het geval; van augustus af waren echter alle maanden zonniger dan normaal. Twente en de Achterhoek hebben ruwweg 200 uur zon minder gehad dan de kust, waar het als regel het zonnigst is. Het was in het afgelopen jaar minder zonnig dan het jaar tevoren.

De neerslag was overal onder normaal, maar in Groningen, de IJsselmeerpolders en ook Noord-Limburg is de hoeveelheid maar heel weinig onder de normale waarden gebleven. Gemiddeld over het gehele land genomen is 695 mm regen en sneeuw gevallen, tegen 744 mm normaal.

DROOG

Van de twaalf maanden waren er zeven - te droog.- All-een april tot en met juli en ook november waren aan de natte kant. Juli was verreweg de natste maand en december de droogste. Toch regende en sneeuwde het - in De Bilt twaalf uur meer dan gemiddeld in een jaar het geval is. Het heeft dus over het algemeen wat minder hard geregend dan in andere jaren.

ZACHTE WINTER

Wat de seizoenen betreft: de winter was zacht en zeer droog, de lente te nat en te somber, de zomer koud en nat en de herfst te koud, te droog en daarbij aan de zonnige kant.

Van de bijzondere gebeurtenissen moet de ijzel van 2 februari worden genoemd, toen de dooi inviel. Op 3 februari waren tal van ongevallen het gevolg van opvriezen. Op 8 en 9 februari bevatte de regen stof uit de Sahara. Op 26 september werd de eerste vorst uit Twente gemeld. Het was'dan ook de koudste september van de laatste 20 jaar.

VROEG STRENG
En 19 oktober bracht voor de tijd van het jaar een ongekend strenge vorst die plaatselijk records leverde. De eerste drie weken van-oktober waren vrijwel geheel droog evenals de laatste 2 1/2 week van december.

De windhozen en rukwinden hebben ook niet ontbroken. Op 27 maart, op 7 schade aangericht. De schade van 13 april en vooral op 13 november werd november is in de bossen, waar miljoenen bomen het loodje legden, nog duidelijk te zien. Deze storm kostte zeven mensen het leven.

De hoos op Ameland kostte op 11 augustus vier mensenlevens. En tenslotte: de kettingbotsing bij Prinsenbeek op 25 augustus in een dichte mistbank, waarin dertien mensenlevens vielen.

Het weer heeft in het afgelopen jaar heel wat ellende veroorzaakt, o.a. aan de fruitteelt, vooral in de laatste dagen van mei in West-Brabant en Zeeland.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 januari 1973

Reformatorisch Dagblad | 5 Pagina's

Gemiddelde temperatuur was laag in 1972

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 januari 1973

Reformatorisch Dagblad | 5 Pagina's

PDF Bekijken