Bekijk het origineel

President Nixon pleegt overleg met Saigon

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

President Nixon pleegt overleg met Saigon

Parijse onderhandelingen

4 minuten leestijd

KEY BISCAYNE Maandag — Kissingers assistent, generaal Alexander Haig die tot stafchef van het Amerikaanse leger is benoemd, is op last van president Nixon zondagavond nog naar Saigon vertrol)en om president Thieu van Zuid-Vietnara op de hoogte te brengen van de huidige stand van de vredesonderhandelingen. Nixons ptrschef, Ronald

Volgens goedingelichte kringen in Parijs heeft Noord-Vietnam concessies gedaan wat het aantal buitenlandse waarnemers betreft die toezicht moeten houden op de naleving van het bestand. Hanoi hield eerst vast aan een aantal van 250 waarnemers terwijl de VS er rond 5.000 wilden. Nu zou er sprake zijn van een op internationale leest geschoeid toezichthoudend orgaan van 2.000 tot 3.000 man dat een bepaalde „autonomie" zou krijgen op het punt van de verbindingen en het vervoer en ook over voldoende geldelijke middelen moet beschikken om zijn taak naar behoren te kunnen uitvoeren.

Volgens deze kringen hebben Kissinger en de Noordvietnamezen ook de problemen inzake de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Vietnam voor een groot deel uit de weg .geruimd. Maar het is nog steeds niet bekend of deze zone een ondoordringbare barrière tussen het noorden en zuiden zal vormen of een „poreuze" grens zal zijn. Ziegler, die dit belcendmaakte, zei dat generaal Haig ook naar Thailand, Llos en Cambodja zal gaan. Diplomatieke waarnemers in Key-Biscayne menen dat Kissinger in Parijs mogelijk tot een voorlopige bestandsovereenkomst met de Noordvietnamezen is gekomen en dat Haig daarom zo snel naar Saigon is Noord-Vietnam heeft zaterdag laten weten dat er vooruitgang is geboekt bij het vredesoverleg tussen Kissinger en Le Due Tho. De vertegenwoordigers van de voorlopige revolutionaire regering in Parijs verklaarden, dat er bij dit geheime overleg vorderingen zijn gemaakt. In diplomatieke kringen in Parijs is men dan ook optimistisch gestemd. M^ gelooft dat er bij het geheime overleg een doorbraak is bereikt.

Ly Van Sau, woordvoerder van de afvaardiging van de voorlopige revolutionaire regering van Zuid-Vietnam op de vredesbesprekingen tussen de vier in Parijs, gaf te kennen dat de VS bij het geheime overleg waarschijnlijk hebben afgezien van hun eis tot erkenning van de beide Vietnams en terugtrekking van de Noordvietnamese troepen uit Zuid-Vietnam.

VERZET

De Zuidvietnamese senator Nguyen Van Ngai, een naaste medewerker van president Thieu, verklaarde in een gesprek dat Hanoi tot vrijdag geen enkele concessie heeft gedaan en dat de regering in Saigon geen enkel akkoord zal tekenen, waarin niet is vastgelegd dat Noord-Vietnam zijn troepen uit het zuiden zal terugtrekken. President Nixon zelf heeft in een vraaggesprek met een Amerikaans persbureau duidelijk te kennen gegeven dat hij zich met betrekking tot zijn politiek tegenover Vietnam niet zal laten beïnvloeden door de protesten en het verzet tegen deze politiek. Hij heeft lange tijd besteed aan de bestudering van de voorstellen die Kissinger hem heeft voorgelegd.

OMMEKEER

De Zuidvietnamese minister van buitenlandse zaken, Tran Van Lam, heeft voorspeld dat zich in de komende twee dagen een belangrijke ontwikkeling in de situatie in Vietnam zal voordoen, aldus schreef een krant in Saigon gisteren. Het blad. Song Than, legde geen rechtstreeks verband met het geheime overleg in Parijs.

President Thieu van Zuid-Vietnam meent dat de oorlog nog wel drie of vier jaar zal voortduren als niet binnen enkele weken een vredesovereenkomst wordt gesloten. In een zaterdag door het Amerikaans tijdschrift „New Republic" gepubliceerd interview verklaarde hij voorts te geloven dat president Nixons adviseur Kissinger uit is op Russische beheersing van Indochinees tegenwicht tegen de Chinese volksrepubliek.

Het interview werd Thieu door de Italiaanse schrijfster Oriana Fallaci afgenomen op 30 december jl., voor de jongste intensieve gespreksronde in Parijs tussen Kissinger en Hanoi's afgezant Le Due Tho, een ronde die zaterdag is afgesloten met aanwijzingen dat een definitief akkoord nabij is. Volgens Thieu was het op sterke aandrang van Saigon dat de Amerikanen waren overgegaan tot onderhandelingen over wijzigingen in de reeds in oktober me Noord-Vietnam bereikte overeenkomst, die naar zijn zeggen fundamenteel onaanvaardbaar was. Thieu zei dat de oorlog zal voortduren zolang Noord-Vietnam het zuiden een communistische regering tracht op te leggen.

STRIJD

Vier Noordvietnamese tanks zijn dichter dan ooit tevoren bij Sai,gon waargenomen. De vier tanks zijn 65 km ten noordwesten van de hoofdstad door Zuidvietnamese bommenwerpers buiten gevecht gesteld. Verder is bekendgemaakt, dat een serie zware aanvallen van Amerikaanse B-52 bommenwerpers is uitgevoerd op het gebied waar de Noordvietnamezen hun troepen concentreren. Zuidvietnamese troepen hebben daar munitie-opslagplaatsen ontdekt. gestuurd.

De Isralische premier mevrouw Golda Meir verlaat het ambassadegebouw in Parijs vergezeld van Asthen Ben Nathan, de Israëlische ambassadeur. Zij verbleef hier om deel te nemen aan de Socialistische Internationale.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 15 januari 1973

Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's

President Nixon pleegt overleg met Saigon

Bekijk de hele uitgave van maandag 15 januari 1973

Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's

PDF Bekijken