Bekijk het origineel

Bombardementen op N.-Vietnam gestaakt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bombardementen op N.-Vietnam gestaakt

Als blijk van goede wil

4 minuten leestijd

KEY BISCANE dinsdag — President Nixon heeft gisteren de onmiddeliyice opscliorting gelast van alle bombardementen op en beschietingen van Noord-Vietnam. Ook zullen in en voor de Noordvietnamese havens geen nieuwe mijnen meer worden gelegd. Het besluit van de Amerikaanse president vloeit voort uit de voortgang die is gemaakt bij de vredesonderhandelingen met Hanoi. Dit heeft de woordvoerder van het Witte Huis, Ronald Ziegler, bekendgemaakt. Volgens Ziegler gaat presidentsadviseur Henry Kissinger spoedig terug naar Parijs voor verdere besprekingen met Le Due Tho.

De bombardementsstop op hei noorden is met ingang van 16.00 uur (onze tijd) van kracht geworden. Bij het aankondigen van deze „eenzijdige beslissing" legde Ziegler er de nadruk op dat het leggen van mijnen voor de Noordvietnamese havens wel wordt opgeschort maar dat de reeds gelegde mijnen actief blijven tot er nieuwe onderhandelingen met Hanoi hebben plaatsgevonden. Hij liet ook duidelijk uitkomen dat het 'besluit tevens betrekking heeft op de artilleriebeschietingen door de Amerikaanse zevende vloot.

PUNTEN

Het Italiaanse dagblad II Messaggero heeft maandag uit New York bericht dat de Verenigde Staten en Noord-Vietnam op de verleden week in Parijs gehouden geheime besprekingen overeenstemming hebben bereikt op zes belangrijke punten. Het blad zei dat de Noordvietnamese regering onder meer bereid is om rechtstreekse besprekingen aan te knopen met het -bewind in Saigon over de hereniging van Vietnam.

De New Yorkse correspondent van het blad, Lucio Manisco, zei in een artikel op de voorpagina dat'de beide partijen tevens overeengekomen waren om de gedemilitariseerde zone te handhaven en de Noordvietnamese en Vietcong-krijgsgevangenen tegelijk met de Amerikaanse krijgsgevangenen in Noord-Vietnam in vrijheid te laten stellen. 

Zegslieden In Parijs, die in nauw contact staan met de onderhandelaars op het geheime vredesoverleg, zeiden dat het verhaal in Il Messaggero op juiste gegevens scheen te berusten. De andere drie punten waarover Le Due Tho en Kissinger het eens geworden zouden zijn, waren:
• 1. De internationale commissie die toezicht zal houden op het bestand zal uit Canadezen, Indonesiërs, Hongaren en Polen bestaan en in totaal 25O0 man sterk zijn.
• 2. De Verenigde Staten beloven alle militaire activiteiten te staken op de dag dat een overeenkomst wordt ondertekend en binnen 60 dagen na de ondertekening al hun grondtroepen terug
• 3. Een uit drie partijen bestaande raad van nationale verzoening zal' op provinciaal niveau nieuwe verkiezingen organiseren, maar niet de uitgebreide bestuurlijke bevoegdheden krijgen, die Hanoi aanvankelijk had geëist. 

GENERAAL HAlG

Generaal Alexander M. Haig jr., atgezant van president Nixon, heeft vandaag kort na zijn aankomst in Saigon een bezoek aan president Nguyen van Thieu gebracht ter bespreking van de jongste ontwikkelingen bij de geheime Parijse vredesbesprekingen. Volgens zegslieden voor de regering te Saigon had Haig een afschrift bij zich van een herzien ontwerp-vredesakkoord, dat de laatste dagen werd uitgewerkt door dr. Henry Kissinger en de Noordvietnamese onderhandelaar Le Duo Tho.

Haig, die zijn generaalsuniform droeg en die vergezeld was van zijn aide John Negroponte, had de reis gemaakt met een straalvliegtuig der luchtmacht. Hij begaf zich eerst naar de Amerikaanse ambassade en vervolgens naar het presidentiële paleis voor een gesprek met .Thieu. Bij hem was de Amerikaanse ambassadeur Ellsworth Bunker.

TROEPEN

Naar het Amerikaanse opperbevel maandag heeft bekendgemaakt is de troepensterkte in Vietnam in de tweede week van januari verder geslonken tot 23.800 man, hetzelfde peil als in januari 1965. Vorig jaar augustus heeft president Nixon het plafond van de troepensterkte vastgesteld op 27.000 man per 1 december 1972 en toen tegelijk aangekondigd dat verdere troepenvermindering rechtstreeks afhankelijk zou zijn van het resultaat dat de vredesbesprekingen in Parijs zouden afwerpen, de ongeveer 100.000 man die vanaf ba........

In het getal 23.800 zijn niet begrepen zes in Guam, Thailand en vanaf schepen van de 7e vloot hun aandeel leveren in de oorlogsinspanningen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 januari 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Bombardementen op N.-Vietnam gestaakt

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 januari 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken