Bekijk het origineel

VS-krijgsgevangenen eindelijk vrij

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

VS-krijgsgevangenen eindelijk vrij

MAANDAG NAAR HUIS

2 minuten leestijd

SAIGON, zaterdag — Functionarissen van de internationale commissie van toezicht op liet Vietnam bestand hebben vrijdag beleend gemaakt dat 27 Amerikanen en 3000 Vietnamese krijgsgevangenen maandagmorgen op drie plaatsen in Vietnam zullen worden vrijgelatcn. De vrijlating zal de eerste zijn nadat op 27 januari liet Vietnam-akkoord werd getekend. Amerikaanse en Zuidvietnamese zegslieden hebben de mededeling bevestigd.

De eerste groep van 27 Amerikaanse krijgsgevangenen en 700 Zuidvietnamese krijgsgevangenen zal op het vliegveld Quan Loi ten oosten van de provinciehoofdstad An Loc, 100 km ten Noorden van Saigon, worden vrijgelaten, aldus hebben zegslieden van de ICC meegedeeld.

Het Amerikaanse opperbevel in Saigon heeft vrijdag bekendgemaakt dat de sterkte van de Amerikaanse strijdkrachten in Zuid-Vietnam tot beneden de 19.000 is gedaald. Elke dag vertrekken gemiddeld 400 Amerikanen uit Vietnam.

De Canadese voorzitter van de controlecommissie Michel Gauvin heeft vrijdag verklaard klachten te hebben ontvangen van Amerikaanse zijde dat de terugtrekking der troepen wordt bemoeilijkt door het feit dat op de wegen nog voortdurend wordt geschoten en dat vele bruggen zijn opgeblazen.

Zowel de Zuidvietnamese regering als Noord-Vietnam en de Vietcong hebben aan de commissie weer talrijke schendingen van het bestand gemeld en haar gevraagd hier maatregelen tegen te treffen.

Nog eens 300 Zuidvietnamese krijgsgevangenen zullen door de communisten worden vrijgelaten in de provincie Pleiku in het centrale bergland.

Zuid-Vietnam zal op twee plaatsen in totaal 2000 Noordvietnamese en Vietcong krijgsgevangenen vrijlaten, duizend bij Quan Loi, slechts .15 km van communistische bases langs de grens met Cambodja en 1000 in Dong Ha, juist ten zuiden van de gedemilitariseerde zone.

Bij de eerste groepen krijgsgevangenen die worden vrijgelaten zullen waarschijnlijk veel verminkten zijn.

De vrijlating zal worden gevolgd door het per vliegtuig overbrengen van de vroegere krijgsgevangenen.

De Amerikanen komen vrij in Quan Loi en worden vandaar met helikopters overgebracht naar het vliegveld Tan Son Nhut bij Saigon. Met C9 transportvliegtuigen die zijn ingericht als medische ontvangst centra worden zij daarna overgevlogen naar het grote medische centrum dat is ingericht op de luchtmachtbasis Clark op de Filippijnen.

Dong ha en Quan Loi liggen in gebied dat door de Vietcong wordt beheerst.

Waarom zij niet door VS vliegtuigen in Hanoi opgehaald worden, zoals in Parijs overeengekomen was wordt niet gemeld. (Red).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 februari 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

VS-krijgsgevangenen eindelijk vrij

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 februari 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken