Bekijk het origineel

Europa wil gezamenlijk zweven tegenover dollar

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Europa wil gezamenlijk zweven tegenover dollar

3 minuten leestijd

De EEG wil de nieuwste monetaire crisis die over enkele dagen verwacht wordt gaan oplossen. West-Duitsland schijnt aan te dringen op het zweven, naar boven toe, van de valuta's van de EEG ten aanzien van de Amerikaanse dollar. De redenen hiertoe lijn, aldus waarnemers in Bonn, dal Washington heeft doen uitkomen niet van plan te zijn de dollar opnieuw te gaan devalueren.

Het naar boven zwevend maken of een devaluatie van de mark ten opzichte van de dollar de Duitse invoer in landen als de VS duurder zou maken en elders minder concurrerend. Een monetaire ingreep van een land van de EEG alleen de voorgenomen monetaire eenheid der Gemeenschap in gevaar zou brengen. Die eenheid beoogt een gezamenlijke muntsoort in de EEG. Het komen tot die eenheid wordt al belemmerd door het zweven van het Britse pond en de Italiaanse lire, en een derde revaluatie van de mark nadat deze zwevend was gemaakt in 1969 en 1971, de krachtige reputatie van het Duitse geld zou bevestigen koersveranderingen naar boven toe ,,aan te trekken", waardoor speculatie in dollars tot bedragen in de miljarden lopend worden aangemoedigd.

Als alle EEG-valuta's gingen stijgen dan blijven zij onderling gelijk en zou ook worden voorkomen dat het ene lid meer winst uit de handel kon halen dan een ander, zelfs als de uitvoer van de EEG als een geheel in de VS minder concurrerend zou worden. West-Duitsland, dat het het zwaar.-it te verduren heeft gehad van de speculaties die de wisselkoersmarkten dwongen tot sluiten, zou daarom niet alleen de verantwoordelijkheid op zich willen nemen voor een oplossing van het probleem.

Brussel

De ministers van financiën van de negen landen der EEG zullen zondag te Brussel gaan vergaderen over de monetaire crisis.

Men komt, onder voorzitterschap van de Belgische minister Willy de Clerq, bijeen in het hoofdkwartier van de Europese ministerraad, en wel om 16.00 uur.

Een van de voornaamste onderwerpen welke zullen worden besproken Is of de leden gezamenlijk zullen overgaan tot het laten zweven van hun valutakoersen ten opzichte van de dollar en andere geldsoorten, of dat men de koersen ook „onderling" zal vrijgeven.

Twee koersen zweven al, die van het Britse pond en de Italiaanse Lire.

Het financiële beraad zal worden voorafgegaan door een vergadering van een van de monetaire commissies van de EEG waarin de Europese Commissie, de regeringen en hun centrale banken zijn vertegenwoordigd.

Overigens heeft Galerie d'Estang de franse minister van Financiën laten weten, dat Europa gezamenlijk de koersen moet laten zweven teneinde de concurrentieverhoudingen tegenover de V.S. niet scheef te trekken. Het plan een Europese munteenheid zal ongetwijfeld hierdoor nader accent krijgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 maart 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Europa wil gezamenlijk zweven tegenover dollar

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 maart 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken