Bekijk het origineel

VOOR DE NMB WAS 1972 EEN GOED JAAR

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

VOOR DE NMB WAS 1972 EEN GOED JAAR

Wat gaat de rente doen?

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — ,.Het is op dit moment moeilijk reeds een concrete prognose voor 1973 te geven, enerzijds staan ons zeker zware lastenstijgingen te wachten en voorts speelt een belangrijke rol de, naar de ervaring leert, moeilijk voorspelbare beweging van de rentemarge, waarvan de resultaten in toenemende mate afhankelijk worden en waarop wij maar zeer ten dele invloed hebben.

Of het relatief hoge niveau van de rentemarge in 1972 ook in 1973 gehandhaafd zal blijven lijkt op zijn minst twijfelachtig", schrift de directie van de Nederlandsche Middenstandsbank in het jaarverslag.

Zij voegt daaraan toe goede verwachtingen te hebben van de bedrijfsgroei van het concern. „Wanneer wij erin slagen onze doelstellingen in dezen te realiseren, zal de expansie van ons concern een belangrijk tegenwicht van de lastenstijging kunnen zijn".

Het jaar 1972 was voor de NMB een jaar met in vele opzichten bevredigende uitkomsten. Het balanstotaal nam met 24 pet. toe tot ƒ 9,4 miljard. Het totaal aan baten uit interest en provisie steeg van ƒ 266,1 min. tot ƒ 339,2 min. Het winstsaldo steeg met 22 pet. tot ƒ 34 min. Voorgesteld wordt het dividend te verhogen van ƒ 6.50 tot ƒ 7 per aandeel van 50. Hiervan is als interimdividend reeds ƒ 4.50 in contanten of ƒ 2,50 in agio-aandelen uitgekeerd, zodat het slotdividend ƒ 2,50 in contanten zal bedragen.

De stijging van de lasten was In 1972 wederom groot. De toeneming van de personeelskosten was, met 19 pet., lager dan in 1971, voornamelijk omdat de toeneming van het aantal medewerkers met 381 tot 6630 verhoudingsgewijs beperkt kon worden gehouden. De voortgaande inschakeling van elektronische apparatuur is hierbij van grote betekenis. Daar stond echter tegenover dat deze verdere mechanisatie mede oorzaak was van de zeer sterke stijging van de onkosten (plus 42 pet.).

400 KANTOREN

De kredietverlening was belangrijk hoger dan in 1971. Het accent lag op de toeneming van het korte krediet. De toevertrouwde gelden (stijging 24 pet.) ontwikkelden zich bevredigend. Tegen eind 1972 werd het 400e kantoor geopend, hetgeen een verdubbeling van het vestigingennet in zes jaar tijds betekent. Grote aandacht werd gegeven aan de beveiliging van de kantoren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 maart 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

VOOR DE NMB WAS 1972 EEN GOED JAAR

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 maart 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken