Bekijk het origineel

Griekse aartsbisschop legt ambt neer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Griekse aartsbisschop legt ambt neer

2 minuten leestijd

De Griekse aartsbisschop Hieronymos, het hoofd van de Grieks orthodoxe kerk, heeft „om gezondheidsredenen" zijn ambt neergelegd. Dit is door een woordvoerder van de heilige synode van de Griekse-orthodoxe kerk in Athene officieel meegedeeld. De 70 metropolieten die de leiding van de kerk uitmaken, zijn beraadslagingen begonnen voor de verkiezingen van een opvolger.

Volgens de kerkelijke regels zullen de metropolieten drie bisschoppen aanwijzen, uit wie de premier van Griekenland, George Papadopoelos, de nieuwe aartsbisschop zal kiezen. Sommige waarnemers verwachten echter dat de Griekse regering en de meerderheid van de synode zullen proberen Hieronymos over te halen aan te blijven. Hieronymos werd aartsbisschop in april 1967, kort na de machtsovername van de kolonels.
De beslissing van de Griekse aartsbisschop heeft een lang sluimerende crisis in de leiding van de Grieksorthodoxe kerk tot een uitbarsting gebracht. Hieronymos (67) is regelmatig beschuldigd van dictatoriaal beleid en gebrek aan eerbied voor de kerkelijke traditie. Hij zou er tevens de hoofdoorzaak van zijn, dat de betrekkingen tussen de Grieks-orthodoxe kerk en het oecumenisch patriarchaat van Istanboel op een dieptepunt zijn gekomen.
In november vorig jaar werd aartsbisschop Hieronymos op de voltallige vergadering van de bisschoppen ter verantwoording geroepen naar aanleiding van geruchten dat hij lid zou zijn van een Schotse loge van de vrijmetselaarbeweging. Hij wond zich toen daarover zo op, dat hij een lichte hartaanval kreeg en zijn functie enkele maanden moest opschorten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 april 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Griekse aartsbisschop legt ambt neer

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 april 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken