Bekijk het origineel

Blokkade van hoofdstad Cambodja doorbroken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Blokkade van hoofdstad Cambodja doorbroken

POSITIE BLIJFT BENARD

3 minuten leestijd

PHNOIVI PENH, donderdag — Een convooi van 387 vrachtwagens heeft woensdag via hoofdweg vier de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh bereikt. Daarmee is de blokkade van de afgelopen 20 dagen, die de bevoorrading van de stad In gevaar bracht, doorbroken, aldus een mededeling van het opperbevel in Phnom Penh. De vrachtwagens voerden onder meer rijst en ander voedsel aan, waaraan in Phnom Penh gebrek was ontstaan. De Amerikaanse luchtmacht voert brandstoffen aan, die in Phnom Penh vrijwel volledig op waren geraakt.

Het benzine-gebrek leidde tot storingen 'in de elektriciteitsvoorzieningen en omdat de watervoorziening afhankelijk \s van elektrische pompen zitten verscheidene gebieden al een week zonder water. Het opperbevel zei dat geprobeerd zal worden een convool van 140 tankwagens binnen 48 uur uit Kompong Som naar Phnom Penh te laten vertrekken. De brandstoffen die de Amerikaanse vliegtuigen aanvoeren zouden vooral bedoeld zijn voor de Cambodjaanse luchtmacht.

Oproep

President Nixon heeft woensdag Noord-Vietnam opgeroepen zij n troepen uit Cambodja terug te trekken en de bestandsovereenkomst van Parijs na te komen. Een dag voor de terugkeer van generaal Haig, die sedert vorige week in Indo-China een onderzoek naar de toestand instelt, heeft de Amerikaanse regering haar toenemende bezorgdheid over de toestand in Cambodja geuit.

Naar woordvoerder Ronald Ziegler van het Witte Huis meedeelde, heeft Nixon in zijn oproep tot Hainoi met nadruk gewezen op artikel 20 van de Parijse overeenkomst, waarin de terugtrekking van vreem.de troepen wordt geëist.

Nixon vliegt vandaag naar Camp David, het presidentiële buitenverblijf in Maryland, en zal morgen overleg plegen met zijn nationale veiligheidsraad. Ziegler wilde niet ingaan op berichten volgens welke de Zuidvietnamezen mogelijk een inval an Cambodja zouden doen om de in het nauw geraakte strijdkrachten van de regering Lon Nol te ontzetten.

Evacuatie

Woensdag zijn op tal van plaatsen in Zuid-Vietnam door Noordvietnamese en Vietcong strijdkrachten aanvallen ingezet met infanterie en artillerie. Meer dan 250 Zuidvietnamese militairen en burgers zijn die dag gedood, aldus is in Saigon bekendgemaakt.

Uit Phnom Phen wordt vernomen dat de gezinnen der Britse Japanse en Israëlische diplomaten zullen worden geëvacueerd als gevolg van het tekort aan brandstof en voedsel en om dat men verwacht dat de communisten hun aanval op de belegerde stad zullen gaan opvoeren ter gelegenheid van de Cambodjaanse nieuwjaarsdag, die op vrijdag valt.

De aanvoer met Amerikaanse transport vliegtuigen van vloeibare brandstof naar Phnom Phen gaat voort, daar het tekort dreigde de generatoren en de waterpompen der stad te doen uitvallen. Alle landverbindingen naar Phnom Phen zijn op een na door de communistische troepen afgesneden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 april 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Blokkade van hoofdstad Cambodja doorbroken

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 april 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken