Bekijk het origineel

VVD EN PPR WINNEN NOG STEEDS AAN POPULARITEIT

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

VVD EN PPR WINNEN NOG STEEDS AAN POPULARITEIT

2 minuten leestijd

HILVERSUM — Wanneer op dit moment verkiezingen zouden worden gehouden, zou de VVD na de Partij van de Arbeid als grootste partij uit , de bus komen met 18,3 procent van het aantal stemmen. Dat is bijna 4 procent meer dan de VVD kreeg bij de kamerverkiezingen in november van het afgelopen jaar. Op dit moment zou 28,8 procent van de kiezers zijn stem uitbrengen op de PvdA (in november was dat 27,4 procent) en 15 procent op de KVP (bij de verkiezingen 17,7 procent.)

Dit blijkt uit een onderzoek door het bureau P. Lagendijk ten behoeve van het AVRO-radioprogramma „Delta", dat morgen van 13.30 tot 14.10 uur wordt uitgezonden. 

Blijkens het onderzoek zou thans 7,4 procent van de kiezers zijn stem uit-brengen op de PPR (in november 4,8 procent), 8,3 procent (8,8 procent) op de ARP en 5,3 procent (4,8 procent) op de CHU. D'66 blijkt nog meer aan populariteit verloren te hebben. 3,4 procent zou nog maar bereid zijn, op deze partij te stemmen. Bij de verkiezingen kreeg D'66 nog 4,2 procent. Ook DS'70 is minder populair geworden: 3,1 procent zou nog op deze par. tij willen stemmen, 1 procent minder dan In november van het afgelopen jaar. 

Voor 33 procent van de kiezers Is drs. J. M. den Uyl de meest aanvaardbare minister-president, gevolgd door mr. B. W. Biesheuvel, die bij 29 procent de voorkeur geniet Derde op deze „ranglijst" staat prof. dr. mr. B. de Gaay Fortman jr. met 8 procent. 

52 procent van de stemgerechtigde Nederlanders is van mening, dat de minister-president rechtstreeks door de kiezers moet worden gekozen. 34 procent geeft de voorkeur aan het huidige systeem. 32 procent van de kiezers heeft te kennen gegeven, wel sympathie te hebben voor het kabinet, dat mr. J. Burger had willen formeren. Maar 39 procent kon voor het streven van de heer Burger geen sympathie opbrengen. 

In „Delta" zal morgen nader op deze cijfers worden ingegaan, onder meer door uitsplitsing naar partij-keuze. Verder zal worden ingegaan op een onderzoek naar de twijfelaars binnen de partijen en naar de schuldvraag over de duur van de kabinetsformatie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 april 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

VVD EN PPR WINNEN NOG STEEDS AAN POPULARITEIT

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 april 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken