Bekijk het origineel

ZOETE RUSSISCHE WINST OP DOOR VERKOOP EEG-BOTER ?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

ZOETE RUSSISCHE WINST OP DOOR VERKOOP EEG-BOTER ?

2 minuten leestijd

Het Tweede Kamerlid ir. H. Vredeling (PvdA) heeft de Europese Commissie gevraagd of liet juist is dat de Sowjet-Unie, door van de 200.000 ton boter die zij tegen afbraakprijzen in de EEG koopt 50.000 ton door te leveren aan Chili, een voordeel van 9 miljoen gulden kan behalen. Volgens een speciale clausule in de overeenkomst met de EEG zou Rusland de Europese boter niet mogen doorverkopen aan derde landen, het is echter mogelijk, en ir. Vredeling suggereert dit in zijn vraag, dat de levering van 50.000 ton aan Chili uit eigen voorraden geschiedt, maar mogelijk wordt gemaakt door de import van boter uit de EEG.

Het Tweede kamerlid informeert of de commissie in het algemeen op de hoogte Is van Russische boterexport-transacties, en of dergelijke transacties niet worden vergemakkelijkt door de verkoop van boter door de Gemeenschap aan de Sowjet-Unie. In het comité van beheer voor melk en zuivelproducten hebben Nederland en Engeland zich van stemming over de boterverkoop aan Rusland onthouden. Ir. Vredeling wil weten hoe de besluitvorming in het comité Is verlopen zodat de Europese Commissie heeft kunnen concluderen dat het comité een positief advies heeft uitgebracht.

Tenslotte informeert ir. Vredeling naar het oordeel van de commissie over overeenkomsten die de Sowjet-Unie met particuliere bedrijven in de EEG als Unilever wil sluiten. De president van Unilever, ir. G. Klijnstra, heeft verklaard dat de Sowjetregering Unilever had benaderd over de aankoop van kennis en technologie voor de margarineproduktie. Deze onderhandelingen zijn vastgelopen, aldus ir. Klijnstra, als gevolg van de Russische bureaucratie en door het feit dat de Sowjet-Unie wilde betalen met producten die zij zelf niet kan kwijtraken, en waaraan ook Unilever geen behoefte heeft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 mei 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

ZOETE RUSSISCHE WINST OP DOOR VERKOOP EEG-BOTER ?

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 mei 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken