Bekijk het origineel

Premier Matanzima geeft waarschuwing

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Premier Matanzima geeft waarschuwing

Zuid-Afrika

3 minuten leestijd

OOST-LONDEN — De premier van de Zuidafrikaanse bantoestam Transkei, kaiser Matanzima, heeft de regering in Pretoria aangeraden nu de verlangens van de negers in te willigen om een bloedbad in het land te voorkomen. De situatie, waarin een meerderheid een minderheid onderdrukt kan niet voor altijd getolereerd worden, zo zei hij op een bijeenkomst in de Zuidafrikaanse plaats Oost-Londen.

Het Xhosa-thuisland Transkei wordt door de Zuidafrikaanse regering steeds gepresenteerd als het geslaagde model voor haar politiek van ,,autonome thuislanden" voor de verschillende negerstammen. Het is voor het eerst dat premier Mantanzima, die steeds in grote lijnen achter het beleid van Pretoria heeft gesteld, zich zo scherp uitlaat over de blanke regering. Transkei kreeg in 1963 een beperkte mate van zelfbestuur onder het stamhoofd Matanzima.

In zijn rede zei hij dat Zuid-Afrika kan kiezen tussen twee mogelijkheden: een zodanige verdeling van het land dat de zwarte meerderheid het grootste deel van het land krijgt, of een multiraciale staat, waarin blank en zwart gelijke rechten hebben, op basis van algemeen kiesrecht. „Wij zeggen, verdeel het land en laat ons onszelf besturen" maar daarbij willen de negers aan de conferentietafel zitten om overeenstemming te bereiken over de verdeling. Anders zal het tot botsingen komen, aldus Mantanzima. „Dit is een milde, realistische waarschuvsring van een door de wol geverfd politiek denker. De blanke regering krijgt het advies ons nu voldoening te geven, anders zal er een bloedbad zijn in Zuid-Afrika", aldus Mantanzima.

RECHT DOEN

Hoewel de negers bijna 80 procent van de bevolking van Zuid-Afrika uitmaken, is slechts 13 procent van het Zuidafrikaans grondgebied bestemd voor de Bantoestamfe. Negerleiders hebben in het verleden herhaaldelijk meer grondgebied geëist, maar de Zuidafrikaanse regering heeft geweigerd verandering te brengen in een regeling uit 1936, waarin de toewijzing van — vaak verbrokkelde — gebieden voor de neger-thuislanden is vastgelegd.

Mantanzima riep ook op tot het „afbreken van de grenzen tussen zwart en blank, om chaos te voorkomen, want een toestand waarin een minderheid een meerderheid onderdrukt kan niet altijd getolereerd worden". De regering van de Transkei respecteert de regering van de republiek (in Pretoria) en zou graag vreedzaam bestaan naast deze regering. Maar de blanken moeten nu Zuid-Afrika recht doen, want onze zonen zullen tegenover hen komen te staan en hen het land ontrukken", aldus de premier.

Matanzima klaagde tevens over het gedrag van de Zuidafrikaanse politie in de Transkei. „We vragen de politiemannen van de regering van de republiek de Transkei te verlaten, want ze hebben geen respect voor de burgers van de Transkei". „Het Afrikaanse volk zal geen genoegen nemen met minder dan gelijkheid tussen blank en zwart. We willen alles wat van ons is in di4 land. We werken voor onafhankelijkheid en vrijheid, maar kunnen dat niet krijgen totdat we alle departementen in de Transkei kunnen besturen", aldus de leider van Transkei.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 7 mei 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Premier Matanzima geeft waarschuwing

Bekijk de hele uitgave van maandag 7 mei 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken