Bekijk het origineel

Nieuwe moeilijkheden voor president Nixon

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nieuwe moeilijkheden voor president Nixon

4 minuten leestijd

NEW YORK — Het Amerikaanse weekblad Newsweek heelt zaterdag geschreven dat de ontslagen juridische adviseur van het Witte Huis, John Dean, bereid Is te getuigen dat president Richard Nixon op de hoogte was van de pogingen om het Watergate-afluisterschandaal in de doofpot te stoppen.

Het weekblad verklaarde dat Dean tegen personen die de zaak onderzoeken heeft gezegd dat Nixon bij twee gelegenheden liet doorschemeren dat het Witte Huis betrokken was bij de inbraak en het aanbrengen van afluisterapparatuur in het nationale bureau van de Democratische partij Bij een van die gelegenheden had Nixon hem geprezen voor het feit dat hii hogere goden in het Witte Huis had weten te beschermen.

Dean verklaarde ook tegenover de senator - Lowell Weicker - dat hij voor zijn leven vreesde en daarom een schuilplaats heeft opgezocht waar zelfs het Witte Huis hem sinds vorige week niet heeft weten te bereiken. De New York Daily News schreef dat de senator het gesprek met Dean had bevestigd, zonder in details te willen treden. Senator Edward Kennedy zei vrijdag over het schandaal dat het nu zaak is „de eer van de natie te redden uit de puinhoop waarin de leiding van de uitvoerende macht verzeild is geraakt".

Veel buitenlandse journalisten hebben er vervolgens Kennedy op gewezen dat als Watergate had plaatsgehad in een land met een parlementaire democratie zoals de Amerikaanse, de regering gevallen zou zijn. De zaak waarom het gaat is daarom of het ambt van president in ons unieke Amerikaanse stelsel, kan voortbestaan en. ongehinderd functioneren voor de rest van de termijn van president Nixon, aldus Kennedy.

BELACHELIJK

De suggestie van Martha Mitchell dat president Nixon maar moet aftreden in verband met het Watergate schandaal „is belachelijk", zo heeft haar man, de voormalige Amerikaanse minister van justitie John Mitchell gezegd. Mitchell gaf een verklaring uit waarin hij zei dat united press international (upi) die in een bericht melding had gemaakt van mevrouw Mitchell's suggestie, misbruik had gemaakt van een persoonlijk telefoongesprek van mevrouw Mitchell aan een verslaggever van upi zaterdag.

Intussen verklaarde dé Amerikaanse senator Edward J. Gumey „wii zitten in dit land met een regeringscrisis". Het presidentsschap, zo vond hij, is min of meer op drift geraakt, als een schip waarvan de zeilen door een storm zijn verscheurd en dat stuurloos is geworden." De republikein uit Florida, lid van de senaatscommisie voor justitie en voor Watergate, werd voor de televisie geïnterviewd.

Senator Robert Dole, voormalig voorzitter van de republikeinse partij, zei dat het Watergate schandaal de geloofwaardigheid van president Nixon heeft geschaad maar ik geloof niet dat het dodelijk is er hangt veel af van wat er gebeurt als de feiten van de Watergate affaire naar boven komen." Verder hebben de tijdschriften Time en Newsweek intussen gemeld dat de ontslagen presidentiële adviseur John W. Dean bereid is te getuigen dat, president Nixon hem persoonlijk heeft gefeliciteerd met het verdoezelen van de wijze waarop de regering betrokken is geweest bij het inbreken in en het afluisteren van het hoofdkantoor van de Amerikaanse democratische partij in het Watergate gebouwencomplex.

CIA OOK

Dit weekeinde is ook de Amerikaanse inlichtingendienst (CIA) in de Watergate-affaire verstrikt geraakt. Howard Hunt, die heeft toegegeven dat hij op „op last van stafleden van het Witte Huis" heeft ingebroken bij de psychiater van Daniël Ellsberg, de voornaamste beklaagde in het proces van de Pentagon-papers, heeft nu ook verteld de inbraak met hulp van de CIA te hebben uitgevoerd. Zij zou voor de inbraak camera's, vermommingen en walkie-talkies hebben geleverd.

Het Tijdschrift „Time" schrijft in zijn jongste nummer dat al in 1969 door het Witte Huis werd gespioneerd, waarbij vooral journalisten het moesten ontgelden. Het Watergate-sohandaal is volgens het blad een van de vele.

Herbert Hoover, voormalig djrecteur van de federale recherche, zou er ook betrokken bij geweest zijn. Het Witte Huis heeft hem willen chanteren, maar hij zelf had geheime stukken waardoor hij degenen die hem wilden aanvallen in het nauw bracht. „Time", zegt uit goede bron vernomen te hebben dat president Nixon kort na zijn ambtsaanvaarding woede-aanvallen kreeg toen verscheidene geheimen naar de pers bleken te lekken. Hij besloot toen na te gaan van wie de journalisten inlichtingen kregen over de besprekingen van de militaire strategie van de regering.

„De president verzocht de FBI telefoongesprekken van verscheidene verslaggevers, onder wie twee correspondenten van de „New York Times", af te luisteren. Edgar Hoover weigerde. Hij zei dat zijn positie onhoudbaar zou worden wanneer ontdekt werd welke praktijken werden toegepast. Ten slotte zwichtte hij met de eis dat John Mitchell, toen minister van justitie, hem schriftelijk opdracht zou geven. Mitchell ondertekende het document en de FBI luisterde in 1970 en 1971 de gesprekken af.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 7 mei 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Nieuwe moeilijkheden voor president Nixon

Bekijk de hele uitgave van maandag 7 mei 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken