Bekijk het origineel

Gewonden bij overval op Bank in Amsterdam

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Gewonden bij overval op Bank in Amsterdam

Eén dader vlucht hotel in

3 minuten leestijd

AMSTERDAM — Van een drietal rovers, die vanmorgen een gewapende overval hebben gepleegd op de Amro-bank aan het Valeriusplein in Amsterdam is er één na een wilde achtervolging door de stad het Hilton-hotel ingevlucht. De politie vermoedde vanmorgen dat de voortvluchtige zich schuil hield op de achtste etage van het omsingelde hotel. Bij de schietpartijen tijdens de achtervolging en bij het hotel (waar twee overvallers werden gegrepen) zijn minstens drie mensen gewond geraakt: een politieagent, een van de overvallers en een nog onbekende burger. Volgens de portier van het Hilton-hotel lagen er echter ook twee gewonden in de lobby.

De overval had plaats om half tien. Twee mannen gingen de bank binnen. Een van hen, klein van postuur, stond met een pistool voor de balie. De tweede, eveneens gewapend met een pistool, sprong over de balie en haalde het geld weg. Hij was gekleed in een imitatie leren jas. De derde man kwam niet binnen maar bleef volgens de politie waarschijnlijk in de auto achter.

Bij de bank was juist een „vrij groot werkbedrag" uit de kluis gehaald. De rovers reden weg in een Fiat.

Zodra de rovers dekking zochten in het Hilton-hotel werd dit door de politie omsingeld. De politie kon zo snel de achtervolging inzetten doordat personeelsleden van de bank het nummer van de auto van de overvallers hadden genoteerd

De man die bij de achtervolging ontkwam en het hotel kon binnendringen zou zwaar bewapend zijn. De politie hield er vanmorgen rekening mee, dat hij zich nog urenlang op de bovenverdiepingen zou kunnen verschansen.

Intussen hadden enkele tientallen gasten het belegerde hotel verlaten. Maar er zouden zich op diverse kamers nog steeds hotelgasten bevinden.

Dat de overvallers tijdens hun vlucht in het Hlton hotel terecht zijn gekomen kwam doordat zij met hun auto vlak bij het hotel tegen een busje opreden. Daardoor raakte hun auto onklaar. Zij zouden nog getracht hebben met een voor het hotel staande taxi verder te vluchten, maar de chauffeur had de sleutels in zijn zak en weigerde die af te geven.

Volgens een employee van het Hilton hotel zou de schietpartij zijn ontstaan toen de in het nauw gedreven overvallers de hal van het hotel binnen renden.,Daar zou zich op dat moment juist de bemanning van een El Al vliegtuig hebben bevonden. Een Israëlische veiligheidsofficler, denkende, dat het ging om een overval door Arabieren zou toen het vuur hebben geopend. Volgens deze employee zou één van de gewonden een vlieger van de El Al zijn.

Aangehouden zijn een 29-jarige in Marseille wonende Italiaan en een 26-jarige Fransman uit Aix en Provence. De hele buit van de overval is terecht. Bij de schietpartij op de stoep en in de hal van het hotel zijn twee mannen neergeschoten, volgens de politie „zuidelijke types". Uit het VU-ziekenhuis, waarheen deze twee gewonden waren vervoerd, werd vernomen, dat één van de mannen door de kogel in de borst is getroffen en de ander in de buik.

De derde man, een 32-jarige Israëli, werd tenslotte in het Hilton hotel aan gehouden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 mei 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Gewonden bij overval op Bank in Amsterdam

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 mei 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken