Bekijk het origineel

Vakbondleiders willen Z-Afrika boycotten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vakbondleiders willen Z-Afrika boycotten

CONFERENTIE IN GENEVE

2 minuten leestijd

Vakbondsleiders, die in totaal meer dan 180 miljoen arbeiders uit de gehele wereld vertegenwoordigen, hebben zaterdag in Geneve opgeroepen tot een internationale boycot van Zuid-Afrika. Ze namen met algemene stemmen een resolutie aan die voorziet in maatregelen die moeten bijdragen tot het uitroeien van de apartheid in Zuid-Afrika.

De vakbondsleiders roepen op tot een boycot van Zuidafrikaanse produkten, schepen en vliegtuigen. Ze vragen de regeringen om de politieke, culturele, handels- en diplomatieke betrekkingen met Zuid-Afrika te verbreken en een eind maken aan investeringen in dat land. Vakbonden moeten er bij hun regering op aandringen geen wapens aan Zuid-Afrika te leveren en havens en vliegvelden voor schepen en vliegtuigen uit Zuid-Afrika te sluiten.

De vakbondsleiders, die bijna 200 vakbonden uit niet-communistische en communistische landen vertegenwoordigen, hielden in Geneve een tweedaagse conferentie met medewerking van de speciale VN-commissie inzake apartheid. De vakbondsleiders waren in Geneve ter gelegenheid van de jaarvergadering van de internationale arbeidsorganisatie (ILO) waarin vakbonden, werkgevers en regeringen zijn vertegenwoordigd.

TOLERANT

Een zwarte Zuidafrikaanse vakbondsleider, lucy Mvubolo, van de bond van textielarbeiders, kreeg geen toestemming om de conferentie toe te spreken nadat sommige afgevaardigden, vooral uit Afrika en communistische landen, hadden gedreigd weg te lopen als zij het woord kreeg. Mej. Mvubolo toonde zich hierover zeer teleurgesteld. Ze had willen zeggen dat een boycot de negerarbeiders in Zuid-Afrika zou schaden.

„Zij hebben gemakkelijk praten, geen van hen hoeft in Zuid-Afrika te levea De beste manier om de apartheid te bestrijden is de neger-arbeiders te organiseren in vakbonden, en dat gebeurt nu langzamerhand", aldus mej. Mvubelo. „Isoleer ons niet, verbreek de contacten niet en bepleit geen terugtrekking van buitenlandse investeringen, want dan zit u over tien jaar nog te praten zonder dat er iets in Zuid-Afrika is veranderd", zo had ze de conferentie op het hart vrillen drukken. Volgens mej. Mvubelo moeten internationale campagnes tegen de apartheid opgesteld worden in samenwerking met de feitelijke vertegenwoordigers van Zuidafrikaanse arbeiders.

Een andere Zuidafrikaanse vakbondsleider. Moses Mabhida van het verboden Zuidafrikaanse congres van vakverenigingen, stemde wel in met de boycot .Het was niet slechts een strijd tegen de apartheid, maar een strijd om politieke rechten op elk niveau.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 juni 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Vakbondleiders willen Z-Afrika boycotten

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 juni 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken