Bekijk het origineel

Kerken zoeken voor Molukkers oplossing

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kerken zoeken voor Molukkers oplossing

"Dienst der verzoening"

3 minuten leestijd

Geheel passend in het streven van de Indonesische regering naar regionalisering van de vijfjarenplannen, willen de Raden van Kerken van Nederland en Indonesië dat voor de Molukkers die vanuit Nederland willen terugkeren naar Indonesië een regionaal ontwikkelingsplan wordt opgesteld zodat ze na terugkeer voedsel, onderdak en werk zullen vinden.

Het rapport van beide raden van kerken werd gisteren in Utrecht gepresenteerd. Naast de kwestie van de Molukkers worden zaken aangeroerd als de politieke gevangenen en de ontwikkelingssamenwerking. Voor de Molukkers (wellicht het grootste deel) dat in Nederland wil blijven, vragen de kerken om meer onderwijsfaciliteiten en regelingen, dat ze op identieke wijze als de Waalse gemeenten bij de Hervormde Kerk, in het kerkelijk leven worden opgenomen. Men pleit ervoor, dat de Molukkers die terug willen, hun pensioen en andere rechten behouden, dat er mogelijkheden komen voor toerisme en uitwisseling tussen Nederland en Indonesië, opdat men, zoals prof. dr. J. Verkuyl het formuleerde, de situationele realiteit kan leren kennen.

Het rapport van beide raden van kerken is ontstaan naar aanleiding van de zgn. Wassenaarse rellen tijdens het bezoek van president Soeharto aan Nederland. Toeii kwam oud en nieuw zeer naar voren. Op initiatief van dr. T. Simatupang, een der voorzitters van de Indonesische Raad van Kerken, werd in 1971 een consultatie gehouden, die enkele uitgangspunten ter nadere uitwerking overdroeg aan twee werkgroepen, een Indonesische o.l.v. prof. dr. P. D. Latuihamallo (lid van de Indonesische raad van kerken en lid van de commissie voor internationale zaken van de Wereldraad van Kerken) en een Nederlandse o.l.v. prof. Verkuyl. De beide werkgroepen hebben thans dit rapport gepresenteerd.

MOEILIJKHEID

Een moeilijkheid, die de terugkeer zonder meer naar Indonesië belemmert, is de gedachte aan een onafhankelijke Molukse republiek waarvan ir. Manusama in Nederland de voorman is. Men wil een zelfstandige republiek op Ceram en los van de Indonesische identiteit staan. Prof. Verkuyl noemde deze gedachte echter een „droom". Een dergelijke republiek wordt een „mythe" genoemd. Men staat thans voor de keus: of Indonesiër of Nederlander te worden.

Over de terugkeer van Molukkers is met Indonesische autoriteiten al overleg geweest en men staat er zeker niet onwelwillend tegenover. Voorts zal men een beroep op de Nederlandse regering doen „additionele fondsen" beschikbaar te stellen. Nederland heeft een ereschuld zo wordt gezegd, want tijdens de komst van de ex-KNIL-militairen naar Nederland werd beloofd, dat zij zouden terug kunnen. Deze belofte is gebroken. 

Ten aanzien van de politieke gevangenen merkte men ter persconferentie op, dat aangedrongen wordt op snelle berechting en vrijlating van hen, voor wie geen sluitende jurldische bewijzen zijn te leveren van hun schuld'. Sinds 1955 zitten duizenden gevangenen al te wachten op wat er met hen zal gebeuren. De leidende gedachte van de beide werkgroepen is, dat men een bijdrage wil leveren aan de dienst der verzoening tussen beide landen en speciaal in de relatie tot de Molukkers in ons land.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 juni 1973

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Kerken zoeken voor Molukkers oplossing

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 juni 1973

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken