Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Liefde voor het vak vanzelfsprekende zaak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Liefde voor het vak vanzelfsprekende zaak

Familie Van Spronsen praat niet over warmte

4 minuten leestijd

Als we na een bezoek aan de strak geleide efficiënt werkende rozenkwekerij van De Jong en de Winter een kijkje nemen op het bedrijf van JacJ. van Spronsen Antz., komen we in een ande re wereld terecht.

Koos van Sprohsen is de man van de specialité's, de zoeker naar nieuwe produkten en betere variëteiten. Hij heeft in ons land niet alleen een naam verworven als leverancier van bijzonder fijne perziken, maar ook zijn druiveii, pruimen, aubergines en pepers zijn top-produkten.

Ais we in het gezin van van Spron sen over warmte praten, dan wordt daar niet zoveel aandacht aan geschon ken. Het is duidelijk, dat we hier te dosn hebben met een gezin, dat zeer betrokken is bij het bedrijf, dat wordt uitgeoefend. Van Spronsen vertelt iets over de geschiedenis; „Van oorsprong waren we een echte fruitkwekerij Naast een boomgaard met appelen en peren, hadden we kassen met druiven. Zo in het begin jaren dertig dacht mijn vader, dat het misschien goed zou zijn om het assortiment nog wat te vergroten. Hij voelde wel wat voor de bloembollenteelt, maar daar was mijn moeder tegen. Ze zei „probeer het eens met perziken". Zo zijn we in de perziken terecht gekomen, wat nu, na veertig jaar, nog ons belangrijkste produkt is". Hier zijn de oudste zoon Toon en dochter Ineke van Spronsen in de perzikenkassen bezig. De pluk voor die dag was al voorbij, maar ze wilden toch nog wel even poseren voor onze fotograaf. Hoewel, Ineke deed dat liever dan Toon, die het maar „een beetje flauwe kul" vond.

Koos van Spronsen is een bescheiden mens, die niet graag zo hoog van zijn teeltsuccessen opgeeft, maar als u eens in een delicatessenzaak naar een doosje fijne perziken zoekt en men adviseert u een in keurig cellophaan verpakt doosje met een naamkaartje „Jac. J. van Spronsen Antz" erin kooph u dan gerust. U heeft dan echt het „neusje van de zahn,' te pakken. Via allerlei onderzoekingen is van Spronsen namelijk veelal tot de juiste bestuivingsmethoden gekomen.

Vroeger werden er op dit bedrijf wel 35 a 40 soorten perziken geteelt, maar dat is wel wat verminderd. „We leggen nu de nadruk op de vroege en late soorten; die renderen het best. Sinds we met de EEG te maken hebben is de concurrentie van Italiaanse en Franse perziken in de zomer erg groot. Door de gunstiger klimatologische omstandigheden kunnen ze daar goedkoper produceren dan hier".

De bloeitijd van de perziken onder glas is in februari. Alle soorten bloeien dan gelijk. Een prachtig gezicht. Maar dan komt het verschil. Ongeveer 10 weken later, dus half april worden de eerste perziken aan de veiling afgeleverd, terwijl de laatste soorten pas in oktober rijp zijn... Het kwallteitsprodukt brengt een goede prijs op. Tot voor enkele weken leverden de perziken van Van Spronsen aan de veiling veiling Westland-zuid 1.20-1.30 per stuk op. Dat is nu gezakt tot 70-80 cent.

Als we over de tuin dwaleri wijst van Spronsen ons telkens weer cp bijzonderheden van zijn „troetelkinderen". We komen in een kas waar grote diepblauwe pruimen hangen te rijpen. Ook deze variëteit, nog nergens in Nederland te zien, is op dit bedrijf ontwikkeld.

We moeten natuurlijk ook mee naar een warenhuis met aubergines, een groente afkomstig van de Middenlandse Zee-landen, die de laatste jaren sterk in opkomst is. Zoon en opvolger van Spronsen is hier van de grote man. Maaar ook mevrouw van Spronsen is enthousiast over dit produkt. „Neem er maar een paar mee naar huis", zegt ze, „ik zal er een recept bij doen". Hoewel mijn vrouw aanvankelijk wat argwanend naar het donkerpaarse produkt keek, bleek het alle huisgenoten bijzonder goed te smaken. Het recept van mevrouw van Spronsen vindt u dan ook „met warme aanbeveling" elders op deze pagina.

We kwamen eigenlijk om te horen of het werken onder glas niet moeUijk was bij deze temperaturdn, maar we hebben eigenlijk geen klacht gehoord.

Wel een loflied op de altijd weer voor verrassingen zorgende natuur, waarvan de Schepper en Onderhouder de almachtige God is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 juli 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Liefde voor het vak vanzelfsprekende zaak

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 juli 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken