Bekijk het origineel

EEG gaat houding tegenover VS bepalen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

EEG gaat houding tegenover VS bepalen

3 minuten leestijd

BRUSSEL, dinsdag — De ministers van buitenlandse zaken van de negen EEG-landen hebben maandagochtend in Kopenhagen besloten dat het politieke comité van de EÈG (de directeuren-generaal politieke zaken van de ministeries van buitenlandse zaken) een studie op korte termijn zullen wijden aan de houding van de EEG ten overstaan van de Verenigde Staten.

Die studie komt naast een studie op langere termijn over de politieke identiteit van de EEG in de wereld. Het „Comité Politique" zal over de houding van de EEG tegenover de Verenigde Staten een rapport uitbrengen dat op 10 en II september in een nieuwe bijeenkomst van de ministers in Kopenhagen besproken wordt.

Op de uitkomst van de besprekingen in september zal onder meer de houding gebaseerd zijn die de Gemeenschap zal aannemen als in de herfst van dit jaar de Amerikaanse president Nixon een bezoek aan Europa en aan de EEG brengt. De hoofdschotel van de besprekingen op lO en 11 september zal dus zijn, aldus Mr. M. van der Stoel, de Nederlandse bewindsman maandag in Brussel, het bespreken van^ de gemeenschappelijke uitgangspositie van de EEG ten aanzien van de Verenigde Staten.

Het „Comité Politique" moet bezien of de voorzitter van de Europese ministerraad of de voorzitter van de Europese Commissie het woord zullen voeren bij de besprekingen met Nixon, of dat wellicht commissie en raad samen de besprekingen voeren. De Nederlandse voorkeur, aldus van der Stoel, gaat uit naar besprekingen tussen de Commissie plus de leden van raad samen met de Amerikaanse president.

MOZAMBIQUE

De kwestie of Portugal, via de EEG (Portugal heeft een vrijhandelsakkoord met de EEG) gedwongen moet worden een internationaal onderzoek toe te staan naar gesignaleerde wreedheden in Mozambique is, aldus van der Stoel, in Kopenhagen niet ter sprake gekomen. De Nederlandse bewindsman heeft in de marge van de besprekingen wel overleg gevoerd met zijn Deense, Duitse en Belgische collega's. Maar over het resultaat van die vertrouwelijke gesprekken wilde Mr. van der Stoel zich niet uitlaten.

Van der Stoel zei in Brussel dat hij een mogelijke EEG-actie ten opzichte van Portugal bij voorbaat als niet erg succesvol beschouwt. Dat. gezien de uitlatingen van de Britse minister van buitenlandse zaken, Sir Alec Douglas-Home, in het Britse Lagerhuis. Sir Alec heeft daar igezegd dat men eerst maar eens moet afwachten welke de resultaten zouden zijn van het onderzoek dat Portugal zelf gaat instellen.

TRAAG

De trage vooruitgang van het overleg inzake de politieke samenwerking in EEG-verband was overigens aanleiding voor minister van der Stoel om op te merken dat er reden is „om af en toe bezorgd op de klok te kijken en te zien of we de juiste termijnen wel in acht nemen. Ik had nu wel wat meer vooruitgang willen maken", aldus de Nederlandse bewindsman. „Het politiek overleg is een traag proces. Toch acht ik het een stap voorwaarts dat er nu besloten is dat er in september een praatstuk op tafel komt inzake de EEG-verhouding tot de Verenigde Staten", aldus van der Stoel.

De minister zei het ook een vooruitgang te vinden dat besloten is dat er na iedere bijeenkomst van de ministers, waarbij de politieke samenwerking ter sprake komt (vier maal per jaar het overleg, maandag in Kopenhagen was „extra") een overleg zal komen met de politieke commissie van het Europees Parlement. Dat brengt de dialoog tussen Raad en parlement verder op gang, aldus de minister.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 24 juli 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

EEG gaat houding tegenover VS bepalen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 24 juli 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken