Bekijk het origineel

In Middelharnis nationale gladiolententoonstelling

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

In Middelharnis nationale gladiolententoonstelling

Van 8 tot en met 11 augustus

3 minuten leestijd

Voor de 16e keer in haar bestaan en voor de 6e keer in de liuidige opzet organiseert de Stichting Delta Flora een Nationale gladiolententoonstelling van 8 t.m. 11 augustus a.s. in en bij de sporhal van Middelharnis.

He gehele oppervlak van de tentoonstelling is uitsluitend voor bloemen 800 m2 en voor standhouders 1300 m2. Op deze tentoonstelling zullen de nieuwste soorten gladiolen vertegenwoordigd zijn, ingezonden door de leden van de Gladiolentelersvereniging Gocree Overflakkee en de leden van de Ned. Gladiolus Vereniging (waarbü GO tevens bij aangesloten is).

Het vorig jaar trok de tentoonstelling in vier dagen tijds meer dan 10.000 bezoekers en moet volgens de organisatoren dit jaar meer bezoekers kunnen trekken, aangezien dit jaar de meest exclusieve gladiolen vertegenwoordigd zullen zijn. Ieder jaar wordt landelijk gejureerd, verdeeld over 6 data. De uiteindelijk qua punten het hoogst uit de bus gekomen Inzender, krijgt per klasse een prijswaardering.

Bij de opening, die verricht zal worden door de burgemeester van de gemeente Middelharnis, zal tevens aanwezig zijn, de ambassadeur van Australië.

Bij de opening van Delta Flora zullen parachutespringers op een terrein naast de sporthal landen.

BLOEMENCORSO

Op de laatste dag van de tentoonstelling, zaterdag 11 augustus zal er een bloemencorso, geheel bestaand uit gladiolen, zijn. Dit corso zal 's morgens 10 uur uit Dirksland vertrekken, vandaar naar Nieuwe Tonge, Stad aan 't Haringsvliet, Middelharnis en Sommelsdijk, waar het na afloop in de direkte omgeving van de Delta Flora tentoongesteld zal worden. Het corso zal opgebouwd worden door de beroemde arrangeur op dit gebied Cock Velthuis uit Hillegom.

DE GLADIOOL

De gladiool, in de volksmond ook wel genoemd zwaardlelie (Latijns voor zwaard is Gladius) is een 2-jarig knolgewas. De teelt gaat als volgt: De knol wordt geplant, na 1 seizoen komen er bij de knol verschillende kraalvormige knoUetjes aan. Deze worden weer uitgezet en het 2e jaar zijn deze kraaltjes uitgegroeid tot knollen. Uiteraard hebben in deze periodes de gladiolen gebloeid. De gladiool bestaat uit een rechte steel, waar ca. 10 tot 15 kelkvormige bloemen links en rechts van de steel en zwaardvormig hun plaats vinden. (De bloeiwijze wordt vaak tros genoemd, maar botanisch gesproken is deze een aar). Voor de telers is de bloem niet direkt belangrijk, men moet natuurlijk wel zien welk produkt afgeleverd wordt. Het gaat in eerste instantie om de knol en deze wordt na sortering in de handel gebracht. De meeste knollen worden geëxporteerd.

OMZET

Volgens de voorzitter van de Gladiolentelersvereniging GO, de heer A. de Wit te Sommelsdijk, neemt Goeree Overflakkee op het moment bijna één kwart van de gehele Ned. Gladiolenteelt voor zijn rekening.

Hieronder een indruk van de voornaarriste exportlanden. De totale export over 1972 bedraagt 980.409.000 bollen, waarvan de onderstaande landen onderstaande aantallen voor hun rekening nemen:

Italië: 211.335.000 bollen is 21,6 pet; W. Duitsland: 184.878.000 bollen is 18,8 pet; Frankrijk: 129.448.000 bollen is 13,2 pet; USA: 116.328.000 bollen is 11,9 pet; Argentinië: 72.969.000 bollen is 7,4 pet; Engeland: 71.489.000 bollen is 7,3 pet; Griekenland: 20.777.000 bollen is 2,1 pet.

De overige landen nemen te zamen 173.185.000 bollen af en dit komt neer op een percentage van 17,7 pet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 30 juli 1973

Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's

In Middelharnis nationale gladiolententoonstelling

Bekijk de hele uitgave van maandag 30 juli 1973

Reformatorisch Dagblad | 6 Pagina's

PDF Bekijken