Bekijk het origineel

Nieuwe onthullingen van Haldeman

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nieuwe onthullingen van Haldeman

Water gate-zaak

3 minuten leestijd

WASHINGTON, woensdag — H.R. Haldeman heeft dinsdag toegegeven dat hö zijn goedkeuring heeft verleend voor een campagne-begroting van 90.000 dollar voor „duistere projecten". Hij verklaarde echter tegelQkertyd niet te weten wat die projecten waren. De term „duistere projecten" werd gebruikt om politieke sabotage en min of meer dubieuze campagne-prakt\jken mee aan te duiden.

Haldeman, de vroegere stafchef van het Witte Huis, vertelde de- Watergate-commissie van de Senaat dat hij zich niet herinnert ooit op de hoogte te zijn gebracht van een inlichtingen-budget van 300.000 dollar voor president Nixons verkiezingscampagne. DJt geld zou onder meer gebruikt zijn om het aftappen van de telefoons in het Watergategebouw te financieren.

De vroegere stafchef van het Witte Huis sprak de getuigenverklaring van zijn vroegere medewerker Gordon Strachan tegen. Strachan had verklaard dad dat Haldeman hem kort na de inbraak in het Watergategebouw had opgedragen een memoramdum te vernietigen waarin melding gemaakt werd van het bewuste budget. Strachan had de commissie verteld dat hij in opdracht van Haldeman na de inbraak ook andere politiek belastende documenten had vernietigd.

GELDINZAMELING

Haldeman vertelde dat hij kort na de inbraak ervan op de hoogte kwam dat het Witte Huis betrokken was bij het inzamelen van geld ter betaling van de advokaten en ter ondersteuning van de gezinnnen van de zeven oorspronkelijke verdachten in de Watergate-affaire. HU voegde er echter aan toe dat hij daar geen moreel oordeel over velde, het niet goed- of afkeurde, en er niet zeker van is dat het inzamelen van geld als belastend voor de president zou worden beschouwd als het maar eerder bekend was geworden.

Haldeman herhaalde eerdere verklaringen dat hij in opdracht van Nixon er voor had gezorgd dat het FBI-onderzoek in de Watergate-affaire niet zou leiden tot het bekend worden van geheime CIA-operaties en de activiteiten van de „loodgietersgröep" die de inbraak in het kantoor van EUsberg's psychiater uitvoerde.

Ondervraagd over de groep die bekend staat onder de naam de „loodgieters" en die een onderzoek moest instellen naar lekken in de veiligheid (waardoor de Pentagon-papers aan het licht kwamen), zei Haldeman dat hij niet noodzakelijk moet hebben geweten dat Howard Hunt en Gordon Liddy ervan deel uitmaakten. Hij zei ook niets te weten van de inbraak bij de psychiater van dr. Daniel EUsberg, de man die de documenten aan de pers gaf. Haldeman zei zich niet te kunnen herinneren zijn vroegere assistent Gordon Strachan opdracht te hebben gegeven bepaalde documenten te vernietigen omdat deze belastend voor het Witte Huis zouden zijn geweest.

SENAAT

De democratische afgevaardigde Robert F. Grinan van Massachusetts heeft dinsdag in het Huis van Afgevaardigden een resolutie ingediend om de „impeachment procedure" tegen president Nixon in werking te stellen. Op grond van deze procedure moet het Huis van Afgevaardigden besluiten de president voor de Senaat te dagen. De Senaat, die voor die gelegenheid ond^r voorzitterschap van de president van het Hooggerechtshof bijeenkomt, moet dan uitmaken of de president al of niet mag aanblijven. .

Een aantal Congresleden heeft reeds de mogelijkheid geopperd dat het huis in verband met het Watergate-schandaal moest overwegen de „impeachment procedure" tegen Nixon te beginnen. Drinan's resolutie is echter de eerste formele poging hiertoe. Drinan, een Rooms-Katholieke priester, heeft reeds herhaaldelijk met de regering-Nixon overhoop gelegen over de oorlog in Indo-China en de bezuiniging door de regering op een aantal sociale programma's.

De resolutie is inmiddels doorgegeven aan de rechtskundige commissie van het Huis van Afgevaardigden. Drinan zei dat hij zijn resolutie had ingediend in verband met de recente onthulling, dat operaties van de Amerikaanse luchtmacht in Cambodja gedurende 14 maanden geheim zijn gehouden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 augustus 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Nieuwe onthullingen van Haldeman

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 augustus 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken