Bekijk het origineel

Wat is het verschil tussen rechtse en linkse dictatuur?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wat is het verschil tussen rechtse en linkse dictatuur?

Het tvoord is aan Den Vyl

2 minuten leestijd

WISSEKERKE De werkzaamheden ten behoeve van de ajdamming van de Oosterschelde gaan gestadig door. Ondertussen trachten moeder en ader zwaan hun kroost in j dit natuurgebied groot te brengen.

Het Tweede-Katnerlid nir. K. A. Keiuüi^ (DS '70) is benieuwd naar de maatstaven die de Nederlandse r^erii^ aanlegt bij het weren van vreemde oorlogsschepen uit bepaalde Nederlandse havens. Hij heeft daarover maandag schriftelijke vragen gesteld aan de premier.

De vragen zijn ingegeven door het bericht van het NOS-journaal van vorige week donderdag over het besluit van het kabinet inzake het Navo-smaldeel dat eind augustus een bezoek aan ons land zal brengen. Volgens dat bericht wil het kabinet niet hebben, dat het smaldeel naar Amsterdam komt. Het zou de schepen naar Den Helder hebben verwezen.

Is het juist, aldus het kamerlid dn zijn vragen, dat het besluit van het kabinet gegrond is op de vrees voor mogelijke ordeverstoringen in Amsterdam, omdat van dit smaldeel aan Portugees fregat deel uitmaakt? Als dit zo is, aldus het kïfflneriid, moet dan worden aangenomen, dat het Amsterdamse politieapparaat niet meer in staat geacht wordt de orde on Amsterdam te handhaven ter gelegenheid van het vlootbezoek?

Als dit niet zo is, wil mr. Keunlng weten of zijn veronderstelling juist is dat het kabinet tot zijn besluit ds gekomen, omdat van het Navo-smaldeel een oorlogsschip deel uitmaakt, dat behoort aan een dictatoriaal geregeerd land dat tegelijkertijd een kolonialistische onderdrukkin'gspolitiek voert.

Gevraagd werd of het kabinet van mening is dat vail deze en soortgelijke beslissingen enige uitwerking ten gunste van de onderdrukten mag worden verwacht en of de regering voornemens is om in het vervolg bezoeken van oorlogsschepen van de marine van elk land, dat dictatoriaal wordt geregeerd en dat andere volken in kolonialistische onderdrukking houdt, udt Amsterdam te weren.

Mr. Keundng heeft voorts gevraagd of de regering reeds een standpunt heeft ingenomen ten aanzien van mogelijke ordeverstoringen in andere Nederlandse havens ter gelegenheid van vlootbezoeken uit andere, dictatoriaal geregeerde landen, „meent de regering", aldus het kamerlid, „verschil te mogen maken tussen vlootbezoek rechts-dictatorioale landen en vlootbezoek uit links-dictatoriale landen daargelaten de vraag of deze verschillende naamgeving voor de onderdrukte bewoners van beide soorten landen veel verschil uitmaakt?"

Het kamerlid wil tenslotte weten of de regering voornemens is vlootbezoek uit elk land met „een barbaars regime" uit de haven van Amsterdam te weren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 7 augustus 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Wat is het verschil tussen rechtse en linkse dictatuur?

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 7 augustus 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken